0

Tosty z pesto i tofu

Tofu dobrze jest podkręcić dodatkami o charakterystycznym smaku. Przetestuj to śniadanie z dodatkiem pesto i sosu sojowego. Pesto z bazylii nadaje się nie tylko do chleba, ale dodaje też smaku sałatkom i daniom makaronowym. Wystarczy zmiksować bazylię, orzeszki piniowe, oliwę i doprawić solą.  W wersji wegetariańskiej (czyli z białkiem zwierzęcym) sól można pominąć i dodać tarty twardy ser żółty, np. parmezan. Zamiast orzeszków piniowych sprawdzi się też słonecznik, orzechy laskowe i ziemne.

1 porcja

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżki pesto z bazylii (bez sera)
  • 6 plastrów naturalnego tofu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Kilka liści sałaty, np. rukoli
  • Ulubione warzywa

 

Przygotowanie:

  1. Chleb podpiecz, posmaruj Pesto.
  2. Na wierzchu ułóż sałatę i nasączone sosem sojowym plastry tofu.

Polecane posty