0

Kanapki z jajkiem sadzonym

Jedno z moich ulubionych śniadań. Jest sycące i daje strzał energii na kilka godzin! Po jajka możemy sięgać dużo częściej niż dawniej zalecano. Uważam, że 1-2 sztuki dziennie to dobra opcja. W żółtku jest mnóstwo wartościowych substancji, od witamin z grupy B, przez żelazo, po lecytynę. A białko samo w sobie jest najlepiej przyswajalne spośród wszystkich zwierzęcych produktów białkowych.

1 porcja

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego/oliwy
  • 2 jajka
  • 1 plaster sera żółtego
  • Opcjonalnie łyżeczka majonezu
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Rukola lub inna sałata
  • Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Smażyć do ścięcia białka.
  2. Chleb można podpiec z serem. Ułożyć na nich sałatę, jajko, posypać szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane posty