0

Pieczone bataty

Bataty mogą zastąpić ziemniaki. Są świetnym źródłem beta-karotenu, więc warto je jeść w towarzystwie tłuszczu. Mają nieco więcej kalorii (73 kcal/100g) niż ziemniaki (61kcal/100g). W porównaniu do nich odznaczają się sporą ilością wapnia i zawierają prawie tyle samo potasu, cynku, żelaza, fosforu i magnezu  Pasują do nich zarówno delikatne zioła jak i ostre chili czy sumak.

dla 2 osób

Składniki:

Bataty:

  • 1 większy batat
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, sok z cytryny, łyżeczka miodu
  • dla chętnych: chili, sumak, czosnek, imbir, kolendra, miód

Dodatki dla zbilansowania potrawy:

  • jajko, olej rzepakowy do usmażenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ogórek
  • koperek, czosnek, papryka wędzona

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  2. Batata obierz, pokrój w plastry o tej samej grubości.
  3. Wymieszaj olej z przyprawami, obtocz w zalewie plastry batata.
  4. Ułóż na pergaminie, na blaszce do pieczenia.
  5. Piecz ok 25-30minut, w połowie czasu obróć.
  6. W tym czasie obierz i zetrzyj ogórka, połącz z czosnkiem, koperkiem, solą, pieprzem, jogurtem.
  7. Usmaż jajko sadzone.

 

Smacznego!

Polecane posty