0

Pudding bananowy

Pudding przygotowałam na gotowym (kupnym) zsiadłym mleku. Zachęcam do tego produktu, zsiadłe mleko jest delikatniejsze od jogurtu i też ma korzystne kultury bakteryjne. Nie wiem, czemu wiele osób za nim nie przepada, czy to przez nazwę i sposób powstawania?  Deser dostarcza całkiem sporo białka, potasu, magnezu, cynku, tłuszczy roślinnych (w tym omega-3) i nieznaczną ilość cukru.

2 porcje 

Składniki:

  • 1 opakowanie zsiadłego mleka (400g)
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 duży banan
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Zsiadłe mleko zblenduj z bananem i miodem.
  2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, możesz ją delikatnie zahartować dodając łyżkę zsiadłego mleka i stopniowo dolewaj ją do masy nie przestawając miksować.
  3. Zetrzyj czekoladę na grubych oczkach, połącz z resztą. Przelej do pucharków, odstaw do lodówki na ok 2 godziny.
  4. Przed podaniem upraż orzechy na suchej patelni, po zdjęciu z ognia wymieszać z cukrem i masłem orzechowym, ułóż na wierzchu puddingu.

1 porcja dostarcza ok 380 kcal. Jeśli chcesz ją nieco odchudzić, możesz zmniejszyć ilość orzechów i masła orzechowego;)

 

Smacznego!

Polecane posty