Tosty z pesto i tofu
Tofu dobrze jest podkręcić dodatkami o charakterystycznym smaku. Przetestuj to śniadanie z dodatkiem pesto i sosu sojowego. Pesto z bazylii nadaje się nie tylko do chleba, ale dodaje też smaku sałatkom i daniom makaronowym. Wystarczy zmiksować bazylię, orzeszki piniowe, oliwę i doprawić solą. W wersji wegetariańskiej (czyli z białkiem zwierzęcym) sól można pominąć i dodać tarty twardy ser żółty, np. parmezan. Zamiast orzeszków piniowych sprawdzi się też słonecznik, orzechy laskowe i ziemne.
1 porcja
Składniki:
- 2 kromki ciemnego chleba
- 2 łyżki pesto z bazylii (bez sera)
- 6 plastrów naturalnego tofu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Kilka liści sałaty, np. rukoli
- Ulubione warzywa
Przygotowanie:
- Chleb podpiecz, posmaruj Pesto.
- Na wierzchu ułóż sałatę i nasączone sosem sojowym plastry tofu.