
Sałatka ze szparagami
Zielone szparagi w wersji surowej. Dzięki temu zachowują one witaminy takie jak kwas foliowy i askorbinowy. Burak ponadto dostarcza niehemowego żelaza, a marchewka karotenu. Wychodzi na to, że sałatka bardzo poleca się kobietom w ciąży i przed 😉
1 porcja
Składniki:
- 7-8 zielonych szparagów
- 1 marchewka
- 1 burak
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu balsamicznego
Przygotowanie:
- Buraka można lekko podgotować na parze. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na środku talerza.
- Szparagom odciąć główki i wyciąć obieraczką podłużne pasy.
- Podobnie postąpić z marchewką.
- Wymieszać warzywa, ułożyć dookoła buraków.
- Na suchej patelni uprażyć słonecznik.
- Przygotować dressing mieszając oliwę, sok z cytryny i sos balsamiczny.
- Posypać sałatkę szczypiorkiem, słonecznikiem i skropić dressingiem.