0

Sałatka ze szparagami

Zielone szparagi w wersji surowej. Dzięki temu zachowują one witaminy takie jak kwas foliowy i askorbinowy. Burak ponadto dostarcza niehemowego żelaza, a marchewka karotenu. Wychodzi na to, że sałatka bardzo poleca się kobietom w ciąży i przed 😉

1 porcja 

Składniki:

  • 7-8 zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Buraka można lekko podgotować na parze. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na środku talerza.
  2. Szparagom odciąć główki i wyciąć obieraczką podłużne pasy.
  3. Podobnie postąpić z marchewką.
  4. Wymieszać warzywa, ułożyć dookoła buraków.
  5. Na suchej patelni uprażyć słonecznik.
  6. Przygotować dressing mieszając oliwę, sok z cytryny i sos balsamiczny.
  7. Posypać sałatkę szczypiorkiem, słonecznikiem i skropić dressingiem.

 

Polecane posty