0

Jaglanka z malinami

Kasza jaglana jest uniwersalnym produktem, nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Warto ją najpierw przepłukać pod bieżącą wodą. Ma działanie odkwaszające i odtruwające. Jest lekkostrawna. Zalet można wymieniać w nieskończoność 😉 Tutaj wersja pieczona z malinami, ale można je wymienić na jabłko i dodać cynamon, też będzie pysznie.

3-4 porcje

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub mleczka kokosowego
  • 1 szklanka malin/truskawek/borówek

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Gotować w 300ml wody przez 15minut, po zdjęciu z ognia  trzymać 10min pod przykryciem. Przenieść do naczynia do zapiekania. Wystudzić.
  2. Jajka zmiksować z olejem/mleczkiem, cukrem waniliowym i trzcinowym.
  3. ¾ masy jajecznej wymieszać z wystudzoną kaszą, dodać połowę malin, delikatnie wymieszać. Na wierzch wylać resztę masy jajecznej i poukładać maliny.
  4. Piec 40min w 180st.C.

Aby smak kaszy był jeszcze łagodniejszy można ją gotować w mleku krowim.

Polecane posty