0

Ciasto bananowe

Szybkie, proste i zdrowe ciasto ze zredukowaną ilością cukru. Zamiast niego naturalnej słodyczy dodają banany. Dodałam też mąkę orkiszową i olej rzepakowy (zamiennik masła), dzięki czemu deser możemy zakwalifikować do zestawu dań w diecie niskocholesterolowej:)

porcja: 1/12-1/10 ciasta

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/owsianej (mogą być wymieszane z jaglaną czy kukurydzianą)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 nieduże banany
  • 4 łyżki naturalnego kakao

Przygotowanie:

  1. Zmiksować najpierw jajka z cukrem, do gładkiej puszystej masy dolewać stopniowo olej.
  2. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek i kakao. Konsystencja będzie gęsta. Wymieszać.
  3. Wrzucić pokrojone banany. Zamieszać łyżką.
  4. Przelać ciasto na pergamin i piec 40minut w 180st.C

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane posty