Cynamonowa lazania
Gdy mam ochotę na słodki podwieczorek, rozglądam się po kuchni najpierw za czymś, co mogłabym wykorzystać z tzw. resztek. Czasem są to szalone i ryzykowne pomysły, ale zazwyczaj intuicja podpowiada mi, że nie będę tego jadła sama 😉 Tak powstała lazania z jabłkami i słodkim beszamelem.
4 porcje
Składniki:
- 6 płatów makaronu do lazanii
- 1 szklanka mleka 1,5%tł. lub owsianego
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- kilka ziaren wanilii/pół łyżeczki ekstaktu waniliowego/1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 nieduże jabłka
- cynamon
- olej do skropienia naczynia
Przygotowanie:
- Olejem natrzeć naczynie do zapiekania. Nastawić piekarnik na 180 st.C.
- Przygotować beszamel: do rondelka dodać masło/łyżkę oleju i mąkę, mieszać ok 2 minut. Następnie stopniowo dolewać mleka nie przerywając mieszania (najlepiej trzepaczką). Chwilę pogotować. Dodać cukier, wanilię, cynamon.
- Jabłka pokroić w cienkie plastry.
- 2-3 łyżki beszamelu rozsmarować na dnie naczynia do zapiekania, ułożyć pierwszą warstwę jabłek.
- Następnie ułożyć 3 płaty makaronu (nie wymagające wcześniejszego gotowania). Można je ewentualnie połamać, aby dokładnie pokryły pierwszą warstwę. Polać połową beszamelu, ułożyć jabłka i kolejne płaty makaronu.
- Wykończyć beszamelem, jabłkami i posypać cynamonem.
- Piec 30 minut w 180 st.C.
- Podawać po lekkim przestudzeniu. Można polać miodem lub syropem daktylowym.