0

Cynamonowa lazania

Gdy mam ochotę na słodki podwieczorek, rozglądam się po kuchni najpierw za czymś, co mogłabym wykorzystać z tzw. resztek. Czasem są to szalone i ryzykowne pomysły, ale zazwyczaj intuicja podpowiada mi, że nie będę tego jadła sama 😉 Tak powstała lazania z jabłkami i słodkim beszamelem. 

4 porcje 

Składniki:

  • 6 płatów makaronu do lazanii
  • 1 szklanka mleka 1,5%tł. lub owsianego
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • kilka ziaren wanilii/pół łyżeczki ekstaktu waniliowego/1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 nieduże jabłka
  • cynamon
  • olej do skropienia naczynia

Przygotowanie:

  1. Olejem natrzeć naczynie do zapiekania.  Nastawić piekarnik na 180 st.C.
  2. Przygotować beszamel: do rondelka dodać masło/łyżkę oleju i mąkę, mieszać ok 2 minut. Następnie stopniowo dolewać mleka nie przerywając mieszania (najlepiej trzepaczką). Chwilę pogotować. Dodać cukier, wanilię, cynamon.
  3. Jabłka pokroić w cienkie plastry.
  4. 2-3 łyżki beszamelu rozsmarować na dnie naczynia do zapiekania, ułożyć pierwszą warstwę jabłek.
  5. Następnie ułożyć 3 płaty makaronu (nie wymagające wcześniejszego gotowania). Można je ewentualnie połamać, aby dokładnie pokryły pierwszą warstwę. Polać połową beszamelu, ułożyć jabłka i kolejne płaty makaronu.
  6. Wykończyć beszamelem, jabłkami i posypać cynamonem.
  7. Piec 30 minut w 180 st.C.
  8. Podawać po lekkim przestudzeniu. Można polać miodem lub syropem daktylowym.

Polecane posty