Jaglanka z malinami
Kasza jaglana jest uniwersalnym produktem, nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Warto ją najpierw przepłukać pod bieżącą wodą. Ma działanie odkwaszające i odtruwające. Jest lekkostrawna. Zalet można wymieniać w nieskończoność 😉 Tutaj wersja pieczona z malinami, ale można je wymienić na jabłko i dodać cynamon, też będzie pysznie.
3-4 porcje
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub mleczka kokosowego
- 1 szklanka malin/truskawek/borówek
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Gotować w 300ml wody przez 15minut, po zdjęciu z ognia trzymać 10min pod przykryciem. Przenieść do naczynia do zapiekania. Wystudzić.
- Jajka zmiksować z olejem/mleczkiem, cukrem waniliowym i trzcinowym.
- ¾ masy jajecznej wymieszać z wystudzoną kaszą, dodać połowę malin, delikatnie wymieszać. Na wierzch wylać resztę masy jajecznej i poukładać maliny.
- Piec 40min w 180st.C.
Aby smak kaszy był jeszcze łagodniejszy można ją gotować w mleku krowim.