Ciasto Czekośliwka
To kolejna propozycja zdrowego deseru. Ciasto dostarcza składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk, jest także źródłem flawonoidów i błonnika pokarmowego.
1 porcja = 1/12 ciasta
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- Pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej drobnej
- Soda oczyszczona i proszek do pieczenia po jednej łyżeczce
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 0,5kg pokrojonych śliwek
- Pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- Garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Zmiksować najpierw jajka z cukrem, do gładkiej masy dolewać stopniowo olej, wymieszać.
- Następnie dodać mąkę, sodę, proszek i kakao. Konsystencja będzie gęsta.
- Wrzucić śliwki, czekoladę, żurawinę.
- Zamieszać łyżką.
- Przelać ciasto na pergamin i piec 40minut w 180st.C