Ciasto bananowe
Szybkie, proste i zdrowe ciasto ze zredukowaną ilością cukru. Zamiast niego naturalnej słodyczy dodają banany. Dodałam też mąkę orkiszową i olej rzepakowy (zamiennik masła), dzięki czemu deser możemy zakwalifikować do zestawu dań w diecie niskocholesterolowej:)
porcja: 1/12-1/10 ciasta
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej/owsianej (mogą być wymieszane z jaglaną czy kukurydzianą)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 nieduże banany
- 4 łyżki naturalnego kakao
Przygotowanie:
- Zmiksować najpierw jajka z cukrem, do gładkiej puszystej masy dolewać stopniowo olej.
- Następnie dodać mąkę, sodę, proszek i kakao. Konsystencja będzie gęsta. Wymieszać.
- Wrzucić pokrojone banany. Zamieszać łyżką.
- Przelać ciasto na pergamin i piec 40minut w 180st.C