Kanapki z jajkiem sadzonym
Jedno z moich ulubionych śniadań. Jest sycące i daje strzał energii na kilka godzin! Po jajka możemy sięgać dużo częściej niż dawniej zalecano. Uważam, że 1-2 sztuki dziennie to dobra opcja. W żółtku jest mnóstwo wartościowych substancji, od witamin z grupy B, przez żelazo, po lecytynę. A białko samo w sobie jest najlepiej przyswajalne spośród wszystkich zwierzęcych produktów białkowych.
1 porcja
Składniki:
- 2 kromki ciemnego chleba
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego/oliwy
- 2 jajka
- 1 plaster sera żółtego
- Opcjonalnie łyżeczka majonezu
- Szczypiorek
- Pomidor
- Rukola lub inna sałata
- Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Smażyć do ścięcia białka.
- Chleb można podpiec z serem. Ułożyć na nich sałatę, jajko, posypać szczypiorkiem.