Grzanki z guacamole
Guacamole to meksykańska pasta z awokado. Podróżując po południowych Stanach miałam okazję jeść ją wiele razy. Najczęściej podawano ją z dodatkiem posiekanego pomidora z liśćmi kolendry. Sama pasta poza awokado zawiera czosnek, sok z cytryny i chili. Sami możemy decydować o dodatkach, w mojej wersji chili pojawia się rzadziej, a do pomidorów jest natka pietruszki albo oregano. Jest i pysznie i zdrowo 🙂 Awokado to sam tłuszcz, ale ten nienasycony, czyli zdrowy dla serca.
1 porcja
Składniki:
- 1 grahamka lub 2 kromki ciemnego chleba
- pół awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie: łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1 pomidor
- 2 łyżki natki pietruszki, oregano, bazylia
Przygotowanie:
- Awokado wybrać łyżeczką i rozgnieść w misce z sokiem z cytryny, startym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Czasami na tym etapie dodaję natkę pietruszki i blenduję, wtedy pasta wygląda jeszcze bardziej zielono.
- Pomidora posiekać i wymieszać z natką lub innymi ziołami.
- Chleb podpiec na grzanki, posmarować guacamole i na wierzchu ułożyć pomidory.