0

Zupa krem z cukinii i szpinaku

To potasowa bomba. Zupa prosta i szybka w przygotowaniu. Dobra zarówno na obiad jak i kolację (w tym drugim przypadku z mniejszą ilością grzanek). A bez cebuli i czosnku można przygotować w ramach diety lekkostrawnej.

1 porcja

 

Składniki:

  • Pół małej cukinii
  • 100g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Dodatki: grzanki, kulki mozzarelli, jajko sadzone/ gotowane/ w koszulce

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię obrać, dowolnie pokroić.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju/oliwie. Dodać cukinię, sól, pieprz, koperek. Chwilę podgrzewać.
  3. Połączyć ze szpinakiem i zalać szklanką wody (250ml). Zagotować i zblendować na krem.
  4. Przed podaniem wymieszać z sokiem z cytryny.

Polecane posty