0

Pizza z patelni

Najprostszy, jaki znam, sposób zrobienia pizzy. Wystarczy wymieszać wodę z mąką, rozwałkować, przenieść na patelnię, dodać ulubione dodatki i po 10 minutach pizza gotowa 🙂 To też forma zdrowego zamiennika, gdy w procesie odchudzania chodzi za Tobą pizza… Jednak gdy ta opcja nie pomoże ujarzmić ochoty, pamiętaj o zasadzie 80:20. Wizyta w pizzerii i zjedzenie pizzy z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia nie jest niczym złym.

dla 2 osób

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki (może być pszenna, drobna orkiszowa, ja tutaj wykorzystałam mąkę z samopszy)
  • pół szklanki mąki z soczewicy (lub jaglanej, gryczanej, kukurydzianej)
  • ok 80-100 ml wody
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli, oregano, kurkuma

Wierzch:

  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plastrów wędzonego kurczaka lub szynki drobiowej
  • kilka pasków papryki, cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki keczupu + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki (pokrój szynkę, paprykę, cebulę, ser). Wymieszaj keczup z koncentratem, możesz dodać bazylii, oregano.
  2. Mąkę zagnieć z wodą, olejem, przyprawami i sodą/proszkiem. Wody dolewaj stopniowo, aż wyczujesz że ciasto będzie miękkie i gotowe do rozwałkowania. Podziel ciasto na dwie części.
  3. Rozgrzej patelnię, ciasto rozwałkuj na wielkość średnicy patelni i ułóż na jej rozgrzanym dnie.
  4. Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ser, szynkę, warzywa, posyp oregano.
  5. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową, zmniejsz delikatnie ogień.
  6. Podgrzewaj aż ser się rozpuści (ok 10 minut)

 

Do przygotowania pizzy możesz też wykorzystać jeden rodzaj mąki (jaką akurat masz pod ręką), a zamiast wody

można użyć soku pomidorowego.  Na drugiej pizzy ułożyłam moją ulubioną rukolę i polałam sosem balsamicznym.

Polecane posty