0

Sałatka z burgerem z cieciorki

Ta potrawa nadaje się na II śniadanie i podwieczorek. Możesz ją zabrać do pracy, a jak przygotujesz więcej burgerów to masz już pomysł na obiad 🙂

1 porcja

Składniki:

  • 1 garść mixu sałat z marchewką
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Burgery:
  • 100g cieciorki z puszki/słoika/gotowanej
  • Pół małej cebuli
  • 1 mała marchewka/ pietruszka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej/jaglanej/owsianej
  • Pół jajka (można przygotować od razu większą porcję)
  • Sól, pieprz, oregano, majeranek, koperek, czosnek

Gruszka na deser

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mix sałat z kukurydzą i polać dressingiem z oliwy, jogurtu i majonezu.
  2. Rozgnieść widelcem cieciorkę z jajkiem, mąką, przyprawami, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i uformować kotleciki. Smażyć na oleju z dwóch stron.
  3. Można podać z sałatką w ramach posiłku uzupełniającego lub z sałatką i kaszą/ryżem/ziemniakami na obiad.

Polecane posty