Sałatka z burgerem z cieciorki
Ta potrawa nadaje się na II śniadanie i podwieczorek. Możesz ją zabrać do pracy, a jak przygotujesz więcej burgerów to masz już pomysł na obiad 🙂
1 porcja
Składniki:
- 1 garść mixu sałat z marchewką
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka oliwy
- opcjonalnie: 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Burgery:
- 100g cieciorki z puszki/słoika/gotowanej
- Pół małej cebuli
- 1 mała marchewka/ pietruszka
- 2 łyżki mąki orkiszowej/jaglanej/owsianej
- Pół jajka (można przygotować od razu większą porcję)
- Sól, pieprz, oregano, majeranek, koperek, czosnek
Gruszka na deser
Przygotowanie:
- Wymieszać mix sałat z kukurydzą i polać dressingiem z oliwy, jogurtu i majonezu.
- Rozgnieść widelcem cieciorkę z jajkiem, mąką, przyprawami, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i uformować kotleciki. Smażyć na oleju z dwóch stron.
- Można podać z sałatką w ramach posiłku uzupełniającego lub z sałatką i kaszą/ryżem/ziemniakami na obiad.