Ryba pieczona w ziołach, sałatka po grecku, ziemniaki

0

Ryba pieczona w ziołach, sałatka po grecku, ziemniaki

Kolejne wydanie ryby w zdrowej odsłonie. Czyli pieczona (bez panierki) w ziołach z jogurtem. Do tego proponuję tradycyjne dodatki, czyli ziemniaki i sałatkę. Jecie ziemniaki? W świecie trendów dietetycznych nie cieszą się dużą popularnością. Wg mnie zdecydowanie mogą znaleźć miejsce w zdrowym racjonalnym odżywianiu. Warto tylko pamiętać, jak je przygotować, żeby nie traciły cennego potasu: gotowane na parze, pieczone lub w zupie.

1 porcja

Składniki:

  • 2 nieduże ziemniaki
  • Łyżeczka masła
  • Garść sałaty lodowej/masłowej/roszponki
  • Kawałek papryki, pomidora, ogórka, cebuli
  • Kilka oliwek
  • 2 łyżki krojonego sera typu feta w oleju z czosnkiem
  • 150g polędwiczki z dorsza
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Łyżeczka oleju/oliwy
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Olej/oliwę wymieszać z jogurtem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, natrzeć rybę.
  2. Umieścić ją w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do zapiekania.
  3. Wstawić do piekarnika na 30 minut w 180st.C.
  4. W tym czasie na parze ugotować obrane i pokrojone ziemniaki (ok 30 minut).
  5. Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa, oliwki, ser, skropić olejem czosnkowym , w którym moczył się ser.
  6. Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieść z masłem, koperkiem, można dodać odrobinę soli.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane posty