Pizza z patelni
Najprostszy, jaki znam, sposób zrobienia pizzy. Wystarczy wymieszać wodę z mąką, rozwałkować, przenieść na patelnię, dodać ulubione dodatki i po 10 minutach pizza gotowa 🙂 To też forma zdrowego zamiennika, gdy w procesie odchudzania chodzi za Tobą pizza… Jednak gdy ta opcja nie pomoże ujarzmić ochoty, pamiętaj o zasadzie 80:20. Wizyta w pizzerii i zjedzenie pizzy z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia nie jest niczym złym.
dla 2 osób
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki (może być pszenna, drobna orkiszowa, ja tutaj wykorzystałam mąkę z samopszy)
- pół szklanki mąki z soczewicy (lub jaglanej, gryczanej, kukurydzianej)
- ok 80-100 ml wody
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli, oregano, kurkuma
Wierzch:
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów wędzonego kurczaka lub szynki drobiowej
- kilka pasków papryki, cebuli
- 4 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki keczupu + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Przygotuj składniki (pokrój szynkę, paprykę, cebulę, ser). Wymieszaj keczup z koncentratem, możesz dodać bazylii, oregano.
- Mąkę zagnieć z wodą, olejem, przyprawami i sodą/proszkiem. Wody dolewaj stopniowo, aż wyczujesz że ciasto będzie miękkie i gotowe do rozwałkowania. Podziel ciasto na dwie części.
- Rozgrzej patelnię, ciasto rozwałkuj na wielkość średnicy patelni i ułóż na jej rozgrzanym dnie.
- Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ser, szynkę, warzywa, posyp oregano.
- Przykryj pokrywką lub folią aluminiową, zmniejsz delikatnie ogień.
- Podgrzewaj aż ser się rozpuści (ok 10 minut)
Do przygotowania pizzy możesz też wykorzystać jeden rodzaj mąki (jaką akurat masz pod ręką), a zamiast wody
można użyć soku pomidorowego. Na drugiej pizzy ułożyłam moją ulubioną rukolę i polałam sosem balsamicznym.