0

Deser chia z frużeliną wiśniową

Nasiona chia świetnie nadają się do deserów. Pęcznieją nadając potrawie “puddingową” konsystencję. Są źródłem zdrowych tłuszczy, w tym kwasów omega-3.

1-2 porcje

Składniki:

  • 5 łyżek mleczka kokosowego z puszki
  • pół szklanki mleka krowiego (możesz dać też wodę)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia
  • szklanka wydrylowanych wiśni(lub innych owoców, mogą być też mrożone)
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie: wymieszać mleczko kokosowe z mlekiem, łyżką miodu i nasionami chia.
  2. Przelać do naczynia, schładzać 2-3 godziny w lodówce.
  3. Wiśnie zagotować w 100ml wody.
  4. Skrobię rozpuścić w 2 łyżkach chłodnej wody i zagęścić nią wiśnie.
  5. Po lekkim wystudzeniu połączyć z drugą łyżką miodu.
  6. Zimną frużelinę ułożyć na deserze przed podaniem.

Polecane posty