Deser chia z frużeliną wiśniową
Nasiona chia świetnie nadają się do deserów. Pęcznieją nadając potrawie “puddingową” konsystencję. Są źródłem zdrowych tłuszczy, w tym kwasów omega-3.
1-2 porcje
Składniki:
- 5 łyżek mleczka kokosowego z puszki
- pół szklanki mleka krowiego (możesz dać też wodę)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki nasion chia
- szklanka wydrylowanych wiśni(lub innych owoców, mogą być też mrożone)
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Przygotowanie: wymieszać mleczko kokosowe z mlekiem, łyżką miodu i nasionami chia.
- Przelać do naczynia, schładzać 2-3 godziny w lodówce.
- Wiśnie zagotować w 100ml wody.
- Skrobię rozpuścić w 2 łyżkach chłodnej wody i zagęścić nią wiśnie.
- Po lekkim wystudzeniu połączyć z drugą łyżką miodu.
- Zimną frużelinę ułożyć na deserze przed podaniem.