Aktualne zalecenia żywienia niemowląt cz. 2
W ostatnim artykule pisałam o karmieniu piersią, czasie wprowadzania posiłków uzupełniających, rozpoznawaniu sygnałów głodu i sytości u niemowlaka oraz o nawadnianiu. Inspiracją była też audycja radiowa, w której na zaproszenie Bogusi Wresiło opowiadałam o aktualizacji zaleceń żywieniowych dla niemowląt i mam karmiących. Poniżesz znajdziesz link do archiwum audycji.
Dzieci uczą się od rodziców
Wspomniałam też o programowaniu płodowym i jego wpływie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób u dziecka w przyszłości. Chcę teraz się odnieść również do nawyków żywieniowych. To, czy ciężarna potrafi jeść regularnie, nie podjada co chwilę, nie przejada się, je w spokoju na siedząco bez rozpraszania się przekłada się na kształtowanie przyszłych wzorców żywieniowych u dziecka. Rodzice są autorytetem i dzieci przez ich obserwację uczą się wielu zachowań, w tym tych związanych z jedzeniem. Wydaje mi się niezmiernie istotne, aby dbać o zdrowe nawyki na każdym etapie – w ciąży, po narodzinach i w trakcie dorastania dziecka. Jeśli rodzic odżywia się niezdrowo i ma niekorzystne nawyki, bardzo prawdopodobne jest, że dziecko je powieli. W sytuacji rozwoju nadwagi u dziecka, zmiana sposobu żywienia obejmuje całą rodzinę! Oznacza to, aby nie zmuszać dziecka do zmian, jeśli samemu nie jest się w stanie ich podjąć. Dzieci potrafią być bardzo sprytne i zauważą nawet gdy znikają jakieś produkty (bo rodzice jedzą je np. w samotności). Nie czując wsparcia w rodzicach szybko tracą motywację i zniechęcają się. Zmiany w odżywianiu wymagają stopniowego subtelnego podejścia, w którym jest miejsce na zdrowe kompromisy.
Analiza kolejnych zaleceń
Analizując dalszą część aktualizacji zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci postanowiłam zebrać najważniejsze informacje i opisać je w punktach:
- Dzieci karmione naturalnie mają szersze preferencje smakowe, łatwiej akceptują nowe smaki
- Wprowadzanie żywności powinno się uzupełniać ze stopniową zmianą konsystencji z papkowatej do stałej. W 8 r.ż. można podawać dziecku jedzenie do rączki (np. ugotowaną marchewkę, brokuł, kawałek chlebka, banana)
- Jajka mogą pojawić się ok 7 miesiąca życia, w ilości 1 sztuki 2 razy w tygodniu gotowane na twardo (mają wtedy mniejsze działanie alergogenne)
- Nie ma wskazań co do dokładnego czasu wprowadzania glutenu – może on pojawić się jako trzeci produkt po warzywach i owocach, również ok. 7 miesiąca życia, np. w postaci pół łyżeczki kaszki manny)
- Orzeszki ziemne w postaci masła orzechowego lub mąki jako dodatek do mleka modyfikowanego lub pokarmu 1-2 łyżeczki 1-3x/tydzień
- Nie należy pomijać dodatku masła i olejów roślinnych, ze względu na ich korzystny wpływ na mózg i funkcje poznawcze u dziecka
- Do 3 r.ż. nie zaleca się podawania wyrobów wędliniarskich (kiełbas, parówek, wędzonek, szynek) – źródłem mięsa są domowe wyroby (pieczone, gotowane, do obiadu czy na chleb) w pierwszej kolejności drobiowe, potem wołowe, jagnięce, królicze.
- W przypadku ryb warto zorientować się wśród gatunków zawierających minimalne ilości rtęci. Małym dzieciom mogą być podawane m.in. dorsz, sardynki, pstrąg, 1-2x/ tydzień
- Spośród zbóż, poza glutenowymi, można wybierać produkty z kukurydzy (np. kaszka), prosa (np. kasza i mąka jaglana) oraz ryż (w tym przypadku lepiej jest wybierać ekologiczny ze względu na ryzyko zanieczyszczenia arsenem)
- Podanie soli i solonych produktów należy maksymalnie opóźniać – sól wpływa na rozwój nadciśnienia i zaburza rozwój preferencji smakowych u dziecka
- Wolne cukry (z wyj. występujących naturalnie w owocach i przetworach mlecznych naturalnych) powinny stanowić do 5% dziennego zapotrzebowania u dzieci starszych, u niemowląt brak lub w minimalnych ilościach (np. cukier biały, trzcinowy)
- Miód może pojawić się po 1 roku życia
- Koper włoski (jako np. olej czy herbatka) po 4 roku życia
- Mleko krowie 2-3,2% tłuszczu powyżej 1 r.ż. (pod koniec może pojawić się jogurt naturalny czy twaróg)
- Mleko kozie/owcze – można podawać powyżej 1 r.ż. z dużą ostrożnością, ponieważ są to mleka o wysokiej zawartości minerałów i niewielkiej ilości kwasu foliowego i witaminy B12
- Napoje roślinne – nie są sposobem na zastąpienie mleka kobiecego, krowiego czy modyfikowanego w diecie dziecka, ich podawanie stwarza ryzyko rozwoju wielu niedoborów. Mają inną biodostępność różnych składników , co wynika m.in. ze złego stosunku wapnia do fosforu, braku laktozy, białka, obecności fitynianów
- W diecie dziecka nie powinny pojawiać się również produkty ze stewią (na pewno do 3 roku życia), aspartamem, napoje energetyzujące, z kofeiną, słodzone, w tym wody smakowe.
Cieszy mnie fakt, że w zaleceniach omówiony jest wpływ różnych trendów żywieniowych (np. podawania napojów roślinnych dzieciom, soli, cukru). Wyjaśnionych jest wiele tematów. Ukazują one jak podejść zdroworozsądkowo do żywienia dziecka.
Link do audycji w Radiu Pik: odsłuchaj