Pieczone bataty
Bataty mogą zastąpić ziemniaki. Są świetnym źródłem beta-karotenu, więc warto je jeść w towarzystwie tłuszczu. Mają nieco więcej kalorii (73 kcal/100g) niż ziemniaki (61kcal/100g). W porównaniu do nich odznaczają się sporą ilością wapnia i zawierają prawie tyle samo potasu, cynku, żelaza, fosforu i magnezu Pasują do nich zarówno delikatne zioła jak i ostre chili czy sumak.
dla 2 osób
Składniki:
Bataty:
- 1 większy batat
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, sok z cytryny, łyżeczka miodu
- dla chętnych: chili, sumak, czosnek, imbir, kolendra, miód
Dodatki dla zbilansowania potrawy:
- jajko, olej rzepakowy do usmażenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ogórek
- koperek, czosnek, papryka wędzona
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
- Batata obierz, pokrój w plastry o tej samej grubości.
- Wymieszaj olej z przyprawami, obtocz w zalewie plastry batata.
- Ułóż na pergaminie, na blaszce do pieczenia.
- Piecz ok 25-30minut, w połowie czasu obróć.
- W tym czasie obierz i zetrzyj ogórka, połącz z czosnkiem, koperkiem, solą, pieprzem, jogurtem.
- Usmaż jajko sadzone.
Smacznego!