Ryba pieczona w ziołach, sałatka po grecku, ziemniaki
Kolejne wydanie ryby w zdrowej odsłonie. Czyli pieczona (bez panierki) w ziołach z jogurtem. Do tego proponuję tradycyjne dodatki, czyli ziemniaki i sałatkę. Jecie ziemniaki? W świecie trendów dietetycznych nie cieszą się dużą popularnością. Wg mnie zdecydowanie mogą znaleźć miejsce w zdrowym racjonalnym odżywianiu. Warto tylko pamiętać, jak je przygotować, żeby nie traciły cennego potasu: gotowane na parze, pieczone lub w zupie.
1 porcja
Składniki:
- 2 nieduże ziemniaki
- Łyżeczka masła
- Garść sałaty lodowej/masłowej/roszponki
- Kawałek papryki, pomidora, ogórka, cebuli
- Kilka oliwek
- 2 łyżki krojonego sera typu feta w oleju z czosnkiem
- 150g polędwiczki z dorsza
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Łyżeczka oleju/oliwy
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Olej/oliwę wymieszać z jogurtem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, natrzeć rybę.
- Umieścić ją w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do zapiekania.
- Wstawić do piekarnika na 30 minut w 180st.C.
- W tym czasie na parze ugotować obrane i pokrojone ziemniaki (ok 30 minut).
- Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa, oliwki, ser, skropić olejem czosnkowym , w którym moczył się ser.
- Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieść z masłem, koperkiem, można dodać odrobinę soli.