Zupa krem z cukinii i szpinaku
To potasowa bomba. Zupa prosta i szybka w przygotowaniu. Dobra zarówno na obiad jak i kolację (w tym drugim przypadku z mniejszą ilością grzanek). A bez cebuli i czosnku można przygotować w ramach diety lekkostrawnej.
1 porcja
Składniki:
- Pół małej cukinii
- 100g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- Łyżka soku z cytryny
- Dodatki: grzanki, kulki mozzarelli, jajko sadzone/ gotowane/ w koszulce
Przygotowanie:
- Cukinię obrać, dowolnie pokroić.
- Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju/oliwie. Dodać cukinię, sól, pieprz, koperek. Chwilę podgrzewać.
- Połączyć ze szpinakiem i zalać szklanką wody (250ml). Zagotować i zblendować na krem.
- Przed podaniem wymieszać z sokiem z cytryny.