Ryż z indykiem po azjatycku
Przyprawy w tym daniu mają niebagatelne znaczenie. Mięso może się w nich macerować nawet przez noc. Potrawa jest bezglutenowa i bezlaktozowa.
dla 1 osoby
Składniki:
- 200g mięsa z fileta z indyka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka miodu, szczypta wędzonej papryki, mielonego imbiru, kolendry
- 40-50g ryżu basmati/ brązowego
- warzywa: papryka, marchewka, seler naciowy i/lub inne ulubione (np. kukurydza, cebula, kiełki mung)
- sos na zimno: po łyżeczce miodu, musztardy, oleju sezamowego, sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, łyżka wody
- natka pietruszki, sezam do posypania
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w paski i wymieszaj z przyprawami, octem, olejem, sosem sojowym, miodem. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Ryż ugotuj.
- Warzywa pokrój w cienkie słupki.
- Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzej woka lub patelnię, wlej oliwę i usmaż mięso. Po chwili dodaj warzywa i ryż. Podgrzewaj ok 3-4 minut.
- Przełóż na talerz, polej sosem na zimno. Posyp natką pietruszki, prażonym sezamem.
Smacznego!