0

Ryż z indykiem po azjatycku

Przyprawy w tym daniu mają niebagatelne znaczenie. Mięso może się w nich macerować nawet przez noc.  Potrawa jest bezglutenowa i bezlaktozowa.

dla 1 osoby

Składniki:

  • 200g mięsa z fileta z indyka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka miodu, szczypta wędzonej papryki, mielonego imbiru, kolendry
  • 40-50g ryżu basmati/ brązowego
  • warzywa: papryka, marchewka, seler naciowy i/lub inne ulubione (np. kukurydza, cebula, kiełki mung)
  • sos na zimno: po łyżeczce miodu, musztardy, oleju sezamowego, sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, łyżka wody
  • natka pietruszki, sezam do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w paski i wymieszaj z przyprawami, octem, olejem, sosem sojowym, miodem. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  2. Ryż ugotuj.
  3. Warzywa pokrój w cienkie słupki.
  4. Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.
  5. Rozgrzej woka lub patelnię, wlej oliwę i usmaż mięso. Po chwili dodaj warzywa i ryż. Podgrzewaj ok 3-4 minut.
  6. Przełóż na talerz, polej sosem na zimno. Posyp natką pietruszki, prażonym sezamem.

 

Smacznego!

Polecane posty