0

Ryba pod pierzynką

Taka “pierzynka” uatrakcyjnia rybę, dodaje dodatkowej struktury i może być zdrowym zamiennikiem tradycyjnej panierki. To spora oszczędność kalorii!

1 porcja

Składniki:

  • 150g fileta z dorsza/mintaja lub inna lubiana ryba
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka otrąb
  • 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki: ziemniaki, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

  1. Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić solą, pieprzem.
  2. Piekarnik nastawić na 180st.C.
  3. Wymieszać bułkę tartą, otręby, olej, sok z cytryny, natkę, starty czosnek.  Ułożyć na wierzchu ryby.
  4. Piec 30minut pod przykryciem (na ostatnie10 minut rybę można odkryć, żeby „pierzynka” się zrumieniła).
  5. Dodatkiem mogą być pieczone warzywa i ziemniaki, które trzeba obrać i pokroić na kawałki o podobnej wielkości, obtoczyć w oleju i przyprawach i piec obok ryby na pergaminie.

Polecane posty