Ryba pod pierzynką
Taka “pierzynka” uatrakcyjnia rybę, dodaje dodatkowej struktury i może być zdrowym zamiennikiem tradycyjnej panierki. To spora oszczędność kalorii!
1 porcja
Składniki:
- 150g fileta z dorsza/mintaja lub inna lubiana ryba
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka otrąb
- 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Dodatki: ziemniaki, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
- Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić solą, pieprzem.
- Piekarnik nastawić na 180st.C.
- Wymieszać bułkę tartą, otręby, olej, sok z cytryny, natkę, starty czosnek. Ułożyć na wierzchu ryby.
- Piec 30minut pod przykryciem (na ostatnie10 minut rybę można odkryć, żeby „pierzynka” się zrumieniła).
- Dodatkiem mogą być pieczone warzywa i ziemniaki, które trzeba obrać i pokroić na kawałki o podobnej wielkości, obtoczyć w oleju i przyprawach i piec obok ryby na pergaminie.