0

Placuszki warzywne

To danie powstaje z resztek pokarmowych. U mnie nic się nie marnuje 🙂 Żeby wykorzystać końcówki warzyw przygotowuję właśnie takie placuszki. Wystarczy dodać mąkę, jajko i przyprawy.

2 porcje

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki (ok 300g)
  • pół cukinii
  • 2 różyczki surowego kalafiora lub inne warzywo, które znajdziesz akurat w lodówce (np. marchewka, pietruszka, seler, papryka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki orkiszowej/kukurydzianej/jaglanej/owsianej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • koperek, sól, pieprz
  • opcjonalnie: ogórek i jogurt naturalny do zrobienia mizerii

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, wraz z kalafiorem i czosnkiem zetrzeć na małych oczkach.
  2. Cukinię obrać (choć nie jest to konieczne),umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
  3. Wymieszać warzywa z odrobiną soli, chwilę odczekać aż puszczą wodę. Odcisnąć nadmiar.
  4. Dodać jajko, mąkę, pieprz, koperek. Wymieszać.
  5. Smażyć placuszki na patelni.

Polecane posty