Placuszki warzywne
To danie powstaje z resztek pokarmowych. U mnie nic się nie marnuje 🙂 Żeby wykorzystać końcówki warzyw przygotowuję właśnie takie placuszki. Wystarczy dodać mąkę, jajko i przyprawy.
2 porcje
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki (ok 300g)
- pół cukinii
- 2 różyczki surowego kalafiora lub inne warzywo, które znajdziesz akurat w lodówce (np. marchewka, pietruszka, seler, papryka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki orkiszowej/kukurydzianej/jaglanej/owsianej
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- koperek, sól, pieprz
- opcjonalnie: ogórek i jogurt naturalny do zrobienia mizerii
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, wraz z kalafiorem i czosnkiem zetrzeć na małych oczkach.
- Cukinię obrać (choć nie jest to konieczne),umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
- Wymieszać warzywa z odrobiną soli, chwilę odczekać aż puszczą wodę. Odcisnąć nadmiar.
- Dodać jajko, mąkę, pieprz, koperek. Wymieszać.
- Smażyć placuszki na patelni.