Makaron z sosem z soczewicy
Sos z soczewicy to wegetariański zamiennik sosu bolognese. I kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowych nasion roślin strączkowych w diecie. Soczewica świetnie do tego się nadaje, bo nie trzeba jej moczyć, ani długo gotować. Po 15-20 minutach jest miękka.
2 porcje
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek suchej soczewicy
- 700-800ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: np. majeranek, papryka wędzona, słodka, ostra, lubczyk, estragon, oregano, bazylia, sól, pieprz
- makaron/ryż/kasza wedle uznania
Przygotowanie:
- Soczewicę gotować 10minut w 180ml wody (stosunek wody do soczewicy 3:1).
- Marchewkę zetrzeć na tarce lub w malakserze z cebulą i czosnkiem.
- Podsmażyć warzywa z przyprawami, dodać soczewicę i passatę.
- Dusić ok 20 minut. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego, ewentualnie zagęścić mąką.
- Podawać z ciemnym makaronem, ryżem lub kaszą.