0

Makaron z sosem z soczewicy

Sos z soczewicy to wegetariański zamiennik sosu bolognese. I kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowych nasion roślin strączkowych w diecie. Soczewica świetnie do tego się nadaje, bo nie trzeba jej moczyć, ani długo gotować. Po 15-20 minutach jest miękka.

2 porcje

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek suchej soczewicy
  • 700-800ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: np. majeranek, papryka wędzona, słodka, ostra, lubczyk, estragon, oregano, bazylia, sól, pieprz
  • makaron/ryż/kasza wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotować 10minut w 180ml wody (stosunek wody do soczewicy 3:1).
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce lub w malakserze z cebulą i czosnkiem.
  3. Podsmażyć warzywa z przyprawami, dodać soczewicę i passatę.
  4. Dusić ok 20 minut. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego, ewentualnie zagęścić mąką.
  5. Podawać z ciemnym makaronem, ryżem lub kaszą.

Polecane posty