Makaron z indykiem i sosem beszamelowym
Beszamel to mój ulubiony sos. Dzięki niemu potrawa nabiera niepowtarzalnego smaku. Świetnie komponuję się z warzywami i produktami z pełnego ziarna.
1 porcja
Składniki:
- 40-50g ciemnego makaronu
- 150g fileta z indyka
- Pół niedużej cukinii
- Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- Sól, pieprz, bazylia, koperek
- Sos beszamelowy: pół cebuli, 3 goździki, 1 liść laurowy, filiżanka mleka, łyżka drobnej mąki orkiszowej, łyżka masła
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al. dente.
- Cukinię można (ale nie trzeba) obrać.
- Mięso i cukinię pokroić na nieduże kawałki.
- Cukinię poddusić na oleju, doprawiając bazylią, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Zdjąć z patelni i podsmażyć indyka, doprawiając solą i pieprzem.
- Do cebuli przymocować za pomocą goździków liść laurowy (zobacz na zdjęciu).
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać zasmażkę ok. 1 minuty. Następnie stopniowo wlewać mleko nie przerywając mieszania. Dodać cebulę i gotować sos ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć cebulę.
- Makaron wymieszać z mięsem i sosem, na wierzchu ułożyć cukinię.
Jeśli chcesz, mięso możesz zastąpić kawałkami ziołowego lub wędzonego tofu. Wystarczy je pokroić i lekko podgrzać. A obok cukinii mogą pojawić się też pieczarki.