Jadłospis w diecie sportowej
To przykładowy jadłospis w bogatobiałkowej diecie sportowej (tzw. “na masę”) dostarczającej ok 3000 kcal, podzielony na 5 posiłków. Gramatura opisuje produkt przed obróbką (z wyj. nasion, orzechów). Dowiedz się jak rozdzielić białko na posiłki, aby zapewnić maksymalną przyswajalność w budowie masy mięśniowej.
Śniadanie
Tego posiłku nigdy nie może zabraknąć. Zabezpiecza on mięśnie przed “spaleniem” i stabilizuje apetyt w ciągu dnia. Nie propaguję treningów na czczo właśnie ze względu na ryzyko pozyskiwania energii przez organizm i z tłuszczu i z białek mięśniowych. Trening 2 godziny po takim śniadaniu jest dużo bardziej efektywny. Dostarcza ono 38g białka. A potem od razu regeneracyjny koktajl na II śniadanie:)
GRZANKI Z JAJKAMI SADZONYMI I SZYNKĄ, 698 kcal
- 4 kromki ciemnego chleba (140g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy (5ml)
- 2 duże jajka (140g)
- 2 cienkie plastry sera żółtego (20g)
- 2 plastry szynki drobiowej (30g)
- 1 łyżeczka masła (5g)
- Szczypiorek
- Pomidor
- Rukola lub inna sałata
- Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
Przygotowanie: na rozgrzaną patelnię wlać olej, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Smażyć do ścięcia białka. Chleb można podpiec z serem. Ułożyć na nich sałatę, jajko, posypać szczypiorkiem. Jedną kromkę przyrządzić z szynką.
II śniadanie
Spożywanie posiłków średnio co 3 godziny wpływa na podtrzymanie masy mięśniowej i zapobiega podjadaniu. Nawyk “skubania” jedzenia co chwilę przeszkadza w budowaniu masy mięśniowej, bo wiążę się z wahaniami glukozy i insuliny, a te z kolei naprowadzają organizm nie na budowę mięśni, ale na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Koktajl dostarcza 18g białka.
KOKTAJL BANANOWO-ORZECHOWY, 447 kcal
- 1 średni banan (170g)
- 2 łyżki masła orzechowego (20g)
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu (20g)
Przygotowanie: zblendować wszystkie składniki.
Obiad
Białko w tym posiłku pochodzi z indyka. Mięso to charakteryzuje się wysoką zawartością białka w 100g, przy praktycznie zerowej zawartości tłuszczu. Aby taka ilość białka dobrze się trawiła, warto wypić na 15 minut przed obiadem pół szklanki z wodą i sokiem z połówki cytryny albo z sokiem z ananasa. Nie ma sensu przyjmować więcej białka niż 40-50g na jeden posiłek, gdyż organizm tego po prostu “nie przerobi”. Tutaj mamy 50g białka, w tym 40g ze źródeł zwierzęcych.
MAKARON Z INDYKIEM I SOSEM BESZAMELOWYM, ok 882 kcal
- 100g ciemnego makaronu
- 180g fileta z indyka
- Pół cukinii (150g)
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (20ml)
- Sól, pieprz, bazylia, koperek
- Sos beszamelowy: pół cebuli, 3 goździki, 1 liść laurowy, filiżanka mleka (150ml), łyżka drobnej mąki orkiszowej (10g), łyżka masła (10g)
Przygotowanie: Makaron ugotować al. dente. Cukinię można (ale nie trzeba) obrać. Mięso i cukinię pokroić na nieduże kawałki. Cukinię poddusić na oleju, doprawiając bazylią, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Zdjąć z patelni i podsmażyć indyka, doprawiając solą i pieprzem. Do cebuli przymocować za pomocą goździków liść laurowy (zobacz na zdjęciu). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać zasmażkę ok. 1 minuty. Następnie stopniowo wlewać mleko nie przerywając mieszania. Dodać cebulę i gotować sos ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć cebulę. Makaron wymieszać z mięsem i sosem, na wierzchu ułożyć cukinię.
Podwieczorek
To propozycja w stylu “To go”, takie batoniki można zjeść od razu po południowym treningu. Pierwsze 30 minut jest kluczowe, gdyż mięśnie mają 200% aktywność regeneracyjną. Jeśli trening był bardzo intensywny i potrzebna jest szybka odbudowa mąkę orkiszową można wymienić na zwykłą pszenna i dodać nieco więcej miodu. Obecne tu siemię lniane jest dobrym źródłem kwasów omega-3, które poprzez swoje działanie przeciwzapalne chronią mięśnie przed uszkodzeniami. W tej porcji znajduje się ok 26g białka.
BATONIKI PROTEINOWE, JABŁKO, 467kcal
- 4 łyżki (40g) mąki orkiszowej
- pół miarki (ok 15g) odżywki białkowej (izolat białka serwatkowego)
- 1 łyżka (10g) nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka (10g) posiekanych migdałów
- 2 łyżki (20g) miodu/melasy z karobu/buraka/ cukru trzcinowego
- pół jajka/1 małe (można przygotować podwójną porcję)
- jabłko na deser (ok 150g)
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać, uformować 2 batoniki/ciastka, kłaść na pergaminie, piec 15-20 minut w 170st.C.
Kolacja
Ten posiłek można zjeść na ok 2-3 godziny przed snem. Dostarcza 34g białka. Ilość ryżu można zmniejszyć, jeśli nie było popołudniowego treningu.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, 509 kcal
- 1 puszka tuńczyka z wody/w sosie własnym (po odsączeniu ok 130g ryby)
- 1 ogórek kiszony
- 1/4 strąka papryki
- 6 łyżek (60g) ryżu basmati/brązowego
- 3 plastry suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego/oliwy/oleju z pomidorów
- opcjonalnie: kilka oliwek
Przygotowanie: warzywa pokroić w kostkę. Ryż ugotować i wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki.
Cały jadłospis dostarcza dokładnie 3003 kcal, w tym 22,5% pochodzi z białek (166g), 31,5% z tłuszczu (107g) i 46% z węglowodanów (345g). Białko zwierzęce to aż 123g (pochodzi z jaj, mięsa, jogurtu, tuńczyka). Obecna w jadłospisie odżywka nie jest tak bardzo konieczna, gdyż wymienione źródła i ilości białka są w stanie pokryć zapotrzebowanie osoby trenującej 3-4x w tygodniu po 60 minut (wysiłek z przewagą siłowego, a w typie wytrzymałościowym można zwiększyć udział węglowodanów). Mężczyzna ważący 90 kg dostarczy 1,8g białka na kg masy ciała (zalecane maksymalnie 2g/kg m.c.).