0

Cieciorka w orientalnym sosie

Nie spodziewałam się, że tak polubię połączenie pomidorów i mleczka kokosowego. Daje to bardzo orientalny i głęboki smak. Ożywia wegetariańską potrawę i nie tylko. Jeśli to Twoje klimaty, wypróbuj 🙂

2-3 porcje

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory malinowe lub puszka pomidorów krojonych
  • puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • kawałeczek imbiru
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (można je zmielić lub rozetrzeć w moździerzu)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • przyprawy : słodka papryka, wędzona papryka, sól, pieprz, kumin, oregano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach.
  2. Pomidory obrać ze skórki i pokroić.
  3. Na oliwie podgrzać krótko czosnek z imbirem, po chwili dodać kolendrę i pomidory, dusić ok 10 minut i zblendować na sos.
  4. Połączyć z cieciorką, cukrem, solą, pieprzem, oregano, kuminem. Można dodać odrobinę sosu sojowego.
  5. Chwilę znowu poddusić i na koniec wymieszać  z mleczkiem kokosowym.
  6. Polać sosem makaron lub kaszę.

Polecane posty