Cieciorka w orientalnym sosie
Nie spodziewałam się, że tak polubię połączenie pomidorów i mleczka kokosowego. Daje to bardzo orientalny i głęboki smak. Ożywia wegetariańską potrawę i nie tylko. Jeśli to Twoje klimaty, wypróbuj 🙂
2-3 porcje
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory malinowe lub puszka pomidorów krojonych
- puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- kawałeczek imbiru
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (można je zmielić lub rozetrzeć w moździerzu)
- łyżeczka cukru trzcinowego
- przyprawy : słodka papryka, wędzona papryka, sól, pieprz, kumin, oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić.
- Na oliwie podgrzać krótko czosnek z imbirem, po chwili dodać kolendrę i pomidory, dusić ok 10 minut i zblendować na sos.
- Połączyć z cieciorką, cukrem, solą, pieprzem, oregano, kuminem. Można dodać odrobinę sosu sojowego.
- Chwilę znowu poddusić i na koniec wymieszać z mleczkiem kokosowym.
- Polać sosem makaron lub kaszę.