Smażony bakłażan
Jak mam ochotę na bakłażana, to jem go codziennie przez tydzień. Lubię oberżynę w różnych postaciach, ale smażona z czosnkiem jest moją ulubioną! Zobacz jak przygotować bakłażana, aby nie był gorzki.
1 porcja
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć delikatnie solą z obu stron, pozostawić na 10 minut na sitku.
- Przetrzeć ręcznikiem papierowym, który wchłonie powstałe kropelki wody.
- czosnek zetrzeć i wymieszać z oliwą.
- Natrzeć plastry bakłażana czosnkową oliwą.
- Smażyć z obu stron. Można też upiec w piekarniku na pergaminie (ok 20 minut w 180st.C, przewracając na drugą stronę po 10 minutach).
- Posypać natką pietruszki.