0

Smażony bakłażan

Jak mam ochotę na bakłażana, to jem go codziennie przez tydzień. Lubię oberżynę w różnych postaciach, ale smażona z czosnkiem jest moją ulubioną! Zobacz jak przygotować bakłażana, aby nie był gorzki.

1 porcja

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć delikatnie solą z obu stron, pozostawić na 10 minut na sitku.
  2. Przetrzeć ręcznikiem papierowym, który wchłonie powstałe kropelki wody.
  3. czosnek zetrzeć i wymieszać z oliwą.
  4. Natrzeć plastry bakłażana czosnkową oliwą.
  5. Smażyć z obu stron. Można też upiec w piekarniku na pergaminie (ok 20 minut w 180st.C, przewracając na drugą stronę po 10 minutach).
  6. Posypać natką pietruszki.

 

Polecane posty