Kalafiornica
Dieta wegańska jest dla mnie ogromną inspiracją. Połączyłam tutaj kalafiora, cebulkę i jajka. Typowa wegańska kalafiornica wykorzystuje czarną sól (kala namak), która oddaje smak jajka. Dla mnie jednak jajka są produktem, z którego nie chciałabym rezygnować 🙂
1 porcja
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- 2 różyczki surowego lub podgotowanego kalafiora
- pół niedużej cebulki
- natka pietruszki, czarnuszka, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kalafiora drobno posiekać.
- Cebulę pokroić i zrumienić na oliwie, dodać kalafiora. Chwilę podsmażać.
- Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać do warzyw. Podgrzewać do ścięcia.
- Przełożyć na talerz, posypać czarnuszką. Można zjeść z pomidorem lub innym warzywem.
Często podkreślam, aby w kolacji nie przesadzać z węglowodanami (to m.in. pieczywo, makarony, owoce). Mogą być, ale w mniejszości. Są źródłem energii, którą po kolacji nie łatwo jest spalić 😉