0

Kalafiornica

Dieta wegańska jest dla mnie ogromną inspiracją. Połączyłam tutaj kalafiora, cebulkę i jajka. Typowa wegańska kalafiornica wykorzystuje czarną sól (kala namak), która oddaje smak jajka. Dla mnie jednak jajka są produktem, z którego nie chciałabym rezygnować 🙂

1 porcja

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • 2 różyczki surowego lub podgotowanego kalafiora
  • pół niedużej cebulki
  • natka pietruszki, czarnuszka, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora drobno posiekać.
  2. Cebulę pokroić i zrumienić na oliwie, dodać kalafiora. Chwilę podsmażać.
  3. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać do warzyw. Podgrzewać do ścięcia.
  4. Przełożyć na talerz, posypać czarnuszką. Można zjeść z pomidorem lub innym warzywem.

Często podkreślam, aby w kolacji nie przesadzać z węglowodanami (to m.in. pieczywo, makarony, owoce). Mogą być, ale w mniejszości. Są źródłem energii, którą po kolacji nie łatwo jest spalić 😉

Polecane posty