Makaron z indykiem i sosem beszamelowym

0

Makaron z indykiem i sosem beszamelowym

Beszamel to mój ulubiony sos. Dzięki niemu potrawa nabiera niepowtarzalnego smaku. Świetnie komponuję się z warzywami i produktami z pełnego ziarna.

1 porcja

 

Składniki:

  • 40-50g ciemnego makaronu
  • 150g fileta z indyka
  • Pół niedużej cukinii
  • Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, bazylia, koperek
  • Sos beszamelowy: pół cebuli, 3 goździki, 1 liść laurowy, filiżanka mleka, łyżka drobnej mąki orkiszowej, łyżka masła

 

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al. dente.
  2. Cukinię można (ale nie trzeba) obrać.
  3. Mięso i cukinię pokroić na nieduże kawałki.
  4. Cukinię poddusić na oleju, doprawiając bazylią, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Zdjąć z patelni i podsmażyć indyka, doprawiając solą i pieprzem.
  5. Do cebuli przymocować za pomocą goździków liść laurowy (zobacz na zdjęciu).
  6. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać zasmażkę ok. 1 minuty. Następnie stopniowo wlewać mleko nie przerywając mieszania. Dodać cebulę i gotować sos ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć cebulę.
  7. Makaron wymieszać z mięsem i sosem, na wierzchu ułożyć cukinię.

Jeśli chcesz, mięso możesz zastąpić kawałkami ziołowego lub wędzonego tofu. Wystarczy je pokroić i lekko podgrzać. A obok cukinii mogą pojawić się też pieczarki.

Polecane posty