Sałatka z rukoli z ogórkiem
Prosta, szybka, orzeźwiająca sałatka. Idealna nie tylko na kolację. Pamiętam, jak ją jadłam na II śniadania latem, w przerwie między pracami w ogródku. To miejsce podsuwa mi wiele pomysłów 🙂
1 porcja
Składniki:
- garść rukoli lub innej sałaty
- 1 ogórek
- kilka listków świeżej mięty i bazylii
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
- opcjnalnie: 1 kromka chleba Graham
Przygotowanie:
- Na liściach sałaty ułożyć plastry ogórka, posypać ziołami.
- Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Dodać do sałatki.
- Olej wymieszać z sosem balsamicznym i skropić potrawę.
- Można zjeść z grzanką z chleba Graham.