Dieta niskosodowa
Jeśli masz nadciśnienie tętnicze, tutaj znajdziesz zestaw zaleceń żywieniowych, dzięki którym zahamujesz wzrost ciśnienia!
Cele diety w nadciśnieniu:
1) zahamowanie wzrostu ciśnienia tętniczego krwi,
2) profilaktyka i zapobieganie nadciśnieniu,
3) oddalenie potrzeby włączenia leków hipotensyjnych
Charakterystyka diety niskosodowej:
- ograniczenie spożycia sodu i jego głównego źródła czyli soli
- w przypadku współistniejącej nadwagi/otyłości zmniejszenie masy ciała poprzez obniżenie ilości energii (kcal)
- wprowadzenie zamienników zwykłej soli kuchennej: naturalne, łagodne przyprawy świeże i suszone, sól ziołowa, sól potasowa, niskosodowa, zielenina, czosnek
- ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (tłuste mięso, pełne mleko, sery żółte, wątroba, śmietana, masło)
- nieprzekraczanie dobowego zapotrzebowania na białko (1g/kg m.c.)
- niewielkie zwiększenie spożycia węglowodanów (szczególnie złożonych)
- zwiększenie podaży witaminy C i potasu (owoce, warzywa)
- wyeliminowanie mocnej kawy i herbaty, napojów energetyzujących, alkoholu, chipsów, paluszków, frytek, orzeszków solonych, żywności typu Fast-food, produktów typu instant, maggi, wdrożenie wody niskosodowej
- ograniczenie spożycia wędlin, produktów wędzonych, serów, konserw, pasztetów, parówek, kiełbas, produktów kiszonych, puszkowanych i marynowanych
Czynniki decydujące o zakończeniu diety to:
- do momentu ustabilizowania się ciśnienia tętniczego na właściwym poziomie (120/80mmHg), z zastrzeżeniem, aby nie wracać do nawyków żywieniowych sprzyjających nadciśnieniu i wzrostowi masy ciała
- przy stosowaniu z lekami czasem nawet do końca życia
Efekty
- obniżenie ciśnienia tętniczego (włączenie w to aktywności fizycznej i rzucenie palenia mają dodatkowy korzystny wpływ na spadek ciśnienia)
- zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego
- brak potrzeby zastosowania leków hipotensyjnych
- zmniejszenie lub minięcie objawów związanych z nadciśnieniem
- poprawa profilu lipidowego
- spadek masy ciała