OPINIE

PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY

:Pierwsze spotkanie trwa 1,5h godziny. Na wywiadzie zbieram informacje dotyczące trybu życia, stanu zdrowia, nawyków, preferencji. Można przynieść jadłospis z ostatnich 4 dni (zjadane produkty z miarami domowymi lub gramaturami, godziny spożycia, przekąski, wypijane płyny) oraz zastanowić się nad lubianymi i nielubianymi produktami.

Ponadto pod kątem analizy składu ciała wskazane jest, aby ostatni posiłek był zjedzony na 2-3 godziny przed spotkaniem. Analizy nie można przeprowadzić też w pierwszych dwóch dniach miesiączki, bo przyczynia się do błędu pomiarowego.

Na spotkaniu omawiane są też badania laboratoryjne. Idealnie, jeśli były wykonane w ostatnich 3 miesiącach. Podstawowe to:

  • morfologia krwi
  • lipidogram: cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy
  • kreatynina, Aspat, Alat
  • glukoza

Dodatkowo w zależności od indywidualnych wskazań może zajść potrzeba oceny poziomu 25(OH)D3, TSH, kwasu moczowego, CRP, żelaza, ferrytyny, witaminy B12, insuliny, wykonania testu obciążenia glukozą. Jeśli masz wątpliwości, czy Twoje wyniki są wystarczające skontaktuj się ze mną przed wizytą.

W cenie pierwszego spotkania otrzymujesz zestaw zaleceń żywieniowych.

Na kolejne spotkania w ramach trwającej dietoterapii warto przychodzić również 2-3 godziny po posiłku. Ważne jest też, aby mieć ze sobą przekazany wcześniej zestaw zaleceń i jadłospis. Dobrą metodą jest prowadzenie dzienniczka samoobserwacji, w którym można opisywać różnego rodzaju odczucia psychosomatyczne związane ze stosowaną dietą. Są one analizowane na spotkaniu kontrolnym.

Spotkania on-line poprzedzone są rozmową telefoniczną, na której ustalamy jak należy się przygotować (np. dokonać pomiaru masy ciała na czczo, wykonać określone badania krwi).

ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Przebieg badania, parametry

Badanie składu ciała odbywa się na 8-punktowym analizatorze InBody220.

Trwa ok. 1 minuty. Jest nieinwazyjne. Gołe stopy i dłonie po zetknięciu się z elektrodami są miejscem początkowym analizy, w której następuje przeskanowanie całego ciała z wykorzystaniem bioimpedancji medycznej. W efekcie pacjent poznaje:

  • masę ciała (kg)
  • zawartość beztłuszczowej masy ciała, w tym nawodnienie (TBW, w litrach), proteiny (kg), minerały (kg)
  • tłuszczową masę ciała w kilogramach (FM) i procentach (PBF)
  • masę mięśni szkieletowych (SMM, kg)
  • wskaźnik masy ciała (BMI = kg/m2 )
  • wskaźnik talia-biodra (WHR)
  • podstawową przemianę materii (PPM, kcal)
  • beztłuszczową masę ciała w poszczególnych częściach ciała (kg)

Ponadto analizator wylicza docelową masę ciała na podstawie informacji o zawartości masy mięśniowej i tłuszczowej. Podaje również ilość spalanych kalorii w trakcie 30 minut różnych form aktywności, co ułatwia oszacowanie potrzeb treningowych dla spalania tkanki tłuszczowej w skali miesiąca i dopasowanie intensywności do potrzeb klienta.

Wszystkie wartości przedstawione są na specjalnym wydruku, z porównaniem do norm.

Analiza składu ciała jest przeprowadzana na pierwszym spotkaniu (na końcu wywiadu żywieniowego) oraz podczas kolejnych konsultacji. Program LookinBodyBasic tworzy historię analiz dla każdego klienta, dzięki czemu można porównywać wyniki.

Przygotowanie do analizy składu ciała

  • stan na czczo lub 2-3 godziny po posiłku
  • czyste i gładkie stopy i dłonie (zrogowaciała skóra w tych miejscach może zmniejszyć dokładność pomiaru)
  • brak na ciele elementów metalowych, biżuterii (aparat nazębny czy nieduże kolczyki w uszach nie stanowią przeszkody)
  • bez wcześniejszego spożywania mocnej kawy lub innych płynów o działaniu odwadniającym (najlepiej na dobę przed badaniem)
  • bez wcześniejszego wysiłku fizycznego

Przeciwwskazania do badania

  • pierwsze 2 dni miesiączki
  • laktacja
  • ciąża
  • wszczepiony rozrusznik serca
  • wszczepione elementy metalowe, kontuzje uniemożliwiające przyjęcie stabilnej postawy
  • stosowanie silnych leków diuretycznych

Wskazania do badania

Analiza składu ciała jest pomocna w monitorowaniu procesu spadku lub wzrostu masy ciała, a u dzieci tempa ich rozwoju.

Obserwacja zmian w umięśnieniu, nawodnieniu czy otłuszczeniu ciała może być odniesiona do wprowadzonego jadłospisu. Przykładowo większy spadek tkanki tłuszczowej niż mięśniowej na początku odchudzania, tj. w pierwszych 2-3 tygodniach, jest bardzo dobrym efektem połączenia zbilansowania diety, nawadniania i stosowania aktywności fizycznej. Oznacza to, że warto podtrzymywać takie podejście w dalszym procesie redukcji masy ciała. Najczęściej jednak pojawia się nieduży spadek masy mięśniowej, co związane jest z ucieczką wody z organizmu w reakcji na deficyt kaloryczny. I jest to również naturalne, fizjologiczne zjawisko. Celem kolejnych pomiarów jest wtedy uzyskanie przewagi traconych kilogramów w tkance tłuszczowej.

Analiza składu ciała może, ale nie musi być wykonywana na każdym spotkaniu. Moim zadaniem jest też uświadomienie, że masa ciała nie jest najważniejsza w całym procesie. Zmniejsza to ryzyko traktowania jej w sposób obsesyjny i uzależniania swojej pracy nad zmianami w odżywianiu tylko i wyłącznie od liczb. Tempo spadku masy ciała u każdego jest inne i rzadko kiedy jest to wykres idealnej prostej.

Przewartościowanie procesu odchudzania na cele zdrowotne i korzystne nawyki (a nie na liczby na wadze), w dłuższej perspektywie lepiej oddziałuje na motywację, poczucie skuteczności i zadowolenia z pracy nad sobą.

U sportowców analizy pomagają w ocenie zmian w umięśnieniu, zawartości protein i wody. Przy regularnych treningach średnio 3x w tygodniu warto je wykonywać 1 raz w miesiącu.

Dzieci na swojej karcie pomiaru wyniki mają przedstawione w formie obrazkowej i na siatkach centylowych. Dodatkowo daje to możliwość wykrycia często spotykanego u młodych niedożywienia białkowego lub nadmiaru tkanki tłuszczowej w przebiegu nadwagi i otyłości.

Wyliczany w analizie składu ciała wskaźnik PPM (podstawowej przemiany materii) to minimalna podaż kalorii, jaką potrzebuje organizm i jest najdokładniejszą metodą wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i ustalenia deficytu.

PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY

:Pierwsze spotkanie trwa 1,5h godziny. Na wywiadzie zbieram informacje dotyczące trybu życia, stanu zdrowia, nawyków, preferencji. Można przynieść jadłospis z ostatnich 4 dni (zjadane produkty z miarami domowymi lub gramaturami, godziny spożycia, przekąski, wypijane płyny) oraz zastanowić się nad lubianymi i nielubianymi produktami.

Ponadto pod kątem analizy składu ciała wskazane jest, aby ostatni posiłek był zjedzony na 2-3 godziny przed spotkaniem. Analizy nie można przeprowadzić też w pierwszych dwóch dniach miesiączki, bo przyczynia się do błędu pomiarowego.

Na spotkaniu omawiane są też badania laboratoryjne. Idealnie, jeśli były wykonane w ostatnich 3 miesiącach. Podstawowe to:

  • morfologia krwi
  • lipidogram: cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy
  • kreatynina, Aspat, Alat
  • glukoza

Dodatkowo w zależności od indywidualnych wskazań może zajść potrzeba oceny poziomu 25(OH)D3, TSH, kwasu moczowego, CRP, żelaza, ferrytyny, witaminy B12, insuliny, wykonania testu obciążenia glukozą. Jeśli masz wątpliwości, czy Twoje wyniki są wystarczające skontaktuj się ze mną przed wizytą.

W cenie pierwszego spotkania otrzymujesz zestaw zaleceń żywieniowych.

Na kolejne spotkania w ramach trwającej dietoterapii warto przychodzić również 2-3 godziny po posiłku. Ważne jest też, aby mieć ze sobą przekazany wcześniej zestaw zaleceń i jadłospis. Dobrą metodą jest prowadzenie dzienniczka samoobserwacji, w którym można opisywać różnego rodzaju odczucia psychosomatyczne związane ze stosowaną dietą. Są one analizowane na spotkaniu kontrolnym.

Spotkania on-line poprzedzone są rozmową telefoniczną, na której ustalamy jak należy się przygotować (np. dokonać pomiaru masy ciała na czczo, wykonać określone badania krwi).

ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Przebieg badania, parametry

Badanie składu ciała odbywa się na 8-punktowym analizatorze InBody220.

Trwa ok. 1 minuty. Jest nieinwazyjne. Gołe stopy i dłonie po zetknięciu się z elektrodami są miejscem początkowym analizy, w której następuje przeskanowanie całego ciała z wykorzystaniem bioimpedancji medycznej. W efekcie pacjent poznaje:

  • masę ciała (kg)
  • zawartość beztłuszczowej masy ciała, w tym nawodnienie (TBW, w litrach), proteiny (kg), minerały (kg)
  • tłuszczową masę ciała w kilogramach (FM) i procentach (PBF)
  • masę mięśni szkieletowych (SMM, kg)
  • wskaźnik masy ciała (BMI = kg/m2 )
  • wskaźnik talia-biodra (WHR)
  • podstawową przemianę materii (PPM, kcal)
  • beztłuszczową masę ciała w poszczególnych częściach ciała (kg)

Ponadto analizator wylicza docelową masę ciała na podstawie informacji o zawartości masy mięśniowej i tłuszczowej. Podaje również ilość spalanych kalorii w trakcie 30 minut różnych form aktywności, co ułatwia oszacowanie potrzeb treningowych dla spalania tkanki tłuszczowej w skali miesiąca i dopasowanie intensywności do potrzeb klienta.

Wszystkie wartości przedstawione są na specjalnym wydruku, z porównaniem do norm.

Analiza składu ciała jest przeprowadzana na pierwszym spotkaniu (na końcu wywiadu żywieniowego) oraz podczas kolejnych konsultacji. Program LookinBodyBasic tworzy historię analiz dla każdego klienta, dzięki czemu można porównywać wyniki.

Przygotowanie do analizy składu ciała

  • stan na czczo lub 2-3 godziny po posiłku
  • czyste i gładkie stopy i dłonie (zrogowaciała skóra w tych miejscach może zmniejszyć dokładność pomiaru)
  • brak na ciele elementów metalowych, biżuterii (aparat nazębny czy nieduże kolczyki w uszach nie stanowią przeszkody)
  • bez wcześniejszego spożywania mocnej kawy lub innych płynów o działaniu odwadniającym (najlepiej na dobę przed badaniem)
  • bez wcześniejszego wysiłku fizycznego

Przeciwwskazania do badania

  • pierwsze 2 dni miesiączki
  • laktacja
  • ciąża
  • wszczepiony rozrusznik serca
  • wszczepione elementy metalowe, kontuzje uniemożliwiające przyjęcie stabilnej postawy
  • stosowanie silnych leków diuretycznych

Wskazania do badania

Analiza składu ciała jest pomocna w monitorowaniu procesu spadku lub wzrostu masy ciała, a u dzieci tempa ich rozwoju.

Obserwacja zmian w umięśnieniu, nawodnieniu czy otłuszczeniu ciała może być odniesiona do wprowadzonego jadłospisu. Przykładowo większy spadek tkanki tłuszczowej niż mięśniowej na początku odchudzania, tj. w pierwszych 2-3 tygodniach, jest bardzo dobrym efektem połączenia zbilansowania diety, nawadniania i stosowania aktywności fizycznej. Oznacza to, że warto podtrzymywać takie podejście w dalszym procesie redukcji masy ciała. Najczęściej jednak pojawia się nieduży spadek masy mięśniowej, co związane jest z ucieczką wody z organizmu w reakcji na deficyt kaloryczny. I jest to również naturalne, fizjologiczne zjawisko. Celem kolejnych pomiarów jest wtedy uzyskanie przewagi traconych kilogramów w tkance tłuszczowej.

Analiza składu ciała może, ale nie musi być wykonywana na każdym spotkaniu. Moim zadaniem jest też uświadomienie, że masa ciała nie jest najważniejsza w całym procesie. Zmniejsza to ryzyko traktowania jej w sposób obsesyjny i uzależniania swojej pracy nad zmianami w odżywianiu tylko i wyłącznie od liczb. Tempo spadku masy ciała u każdego jest inne i rzadko kiedy jest to wykres idealnej prostej.

Przewartościowanie procesu odchudzania na cele zdrowotne i korzystne nawyki (a nie na liczby na wadze), w dłuższej perspektywie lepiej oddziałuje na motywację, poczucie skuteczności i zadowolenia z pracy nad sobą.

U sportowców analizy pomagają w ocenie zmian w umięśnieniu, zawartości protein i wody. Przy regularnych treningach średnio 3x w tygodniu warto je wykonywać 1 raz w miesiącu.

Dzieci na swojej karcie pomiaru wyniki mają przedstawione w formie obrazkowej i na siatkach centylowych. Dodatkowo daje to możliwość wykrycia często spotykanego u młodych niedożywienia białkowego lub nadmiaru tkanki tłuszczowej w przebiegu nadwagi i otyłości.

Wyliczany w analizie składu ciała wskaźnik PPM (podstawowej przemiany materii) to minimalna podaż kalorii, jaką potrzebuje organizm i jest najdokładniejszą metodą wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i ustalenia deficytu.