Dieta lekkostrawna
W jakich sytuacjach stosować dietę lekkostrawną? Jaki jest jej cel? Czy mleko goi wrzody?
Cele:
zmniejszenie objawów występujących przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, w chorobie wrzodowej, ograniczenie narastania choroby, dostarczenie odpowiedniej ilości energii, neutralizacja soków żołądkowych
Charakterystyka:
- ograniczenie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (rosoły, wywary warzywne, grzybowe, kwaśne napoje, wody gazowane, nie rozcieńczane soki owocowe i warzywne, alkohol, kawa, herbata, produkty marynowane, smażone, wędzone, ostre)
- łatwostrawność diety (obieranie ze skórki warzyw i owoców, gotowanie i pieczenie potraw, rozcieranie)
- wyłączenie z jadłospisu produktów ciężkostrawnych, wzdymająch (warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, brokuły, kalafior), ostrych
- regularność i umiarkowane porcje, nie przejadanie się
- powolne tempo jedzenia
- 4-5 posiłków w określonych przedziałach godzinowych
- odpowiednia temperatura posiłków: niewskazane bardzo zimne i bardzo gorące
- unikanie leżenia po jedzeniu
- indywidualne dostosowanie produktów i sposobów obróbki w zależności od występujących dolegliwości, w tym podaż błonnika pokarmowego
Czas trwania
- uzależniony od przebiegu choroby, stopnia zaawansowania, stosowanych leków (np. antybiotyków przy leczeniu Helicobacter Pylori)
Efekty
- zmniejszenie objawów poprzez ograniczenie pobudzania żołądka do wydzielania kwasu solnego
- lepsze samopoczucie
Mleko na wrzody?
- mleko nie goi wrzodów, ma działanie chwilowo kojące, ale nie gojące (na chwilę neutralizuje kwas solny powodując następnie wzmożone jego wydzielanie)