Dieta bogatobiałkowa
Z artykułu dowiesz się, po co stosować dietę bogatobiałkową, jakie daje efekty, kiedy ją zakończyć oraz w jakich produktach znajdziesz pełnowartościowe białko.
Cele:
1) odbudowa uszkodzonych tkanek (oparzenia, zranienia, nowotwory, wyniszczenie, gorączka, rekonwalescencja),
2) wzrost masy ciała przy dodatnim bilansie energetycznym
3) wspomaganie przy kształtowaniu masy mięśniowej
4) spadek masy ciała przy ujemnym bilansie energetycznym (z zachowaniem zdrowych proporcji dla węglowodanów i tłuszczy)
Charakterystyka:
- w zależności od rodzaju schorzenia i istnienia chorób dodatkowych ustala się poziom i źródło pochodzenia białka
- białko pokrywa 20-25% całkowitej energii (w diecie racjonalnej jest to 15%), tzn. jego spożycie powinno wynieść 1,2-2g na kg masy ciała, w cięższych przypadkach może dochodzić nawet do 3g na kg masy ciała na dobę
- 2/3 białka zazwyczaj powinno pochodzić z produktów zwierzęcych
- w przypadku kształtowania masy mięśniowej dobiera się szczególne rodzaje białek, zawierających aminokwasy wpływające na funkcjonowanie i budowę mięśni oraz ogranicza się tłuszcz
- każdy posiłek powinien zawierać konkretną ilość białka (zazwyczaj nie przekraczającą 30-35g, gdyż z jednego posiłku organizm nie jest w stanie więcej przyswoić), należy unikać posiłków bezbiałkowych oraz posiłków dostarczających nadmierne ilości białka
- źródłem białka są przede wszystkim mięsa, ryby, twarogi, mleko, jogurty, jaja, nasiona roślin strączkowych (te ostatnie dostarczają białka niepełnowartościowego, tzn. zawierają mniej aminokwasów)
- poprawa wchłaniania białka z nasion roślin strączkowych następuje poprzez dodanie do posiłku produktów zbożowych (np. kaszy, ryżu, makaronu)
Czynniki decydujące o zakończeniu diety bogatobiałkowej to:
- poprawa stanu zdrowia pacjenta (wygojenie ran, nabranie sił, zwiększenie wydolności)
- zaprzestanie treningu siłowego
- uzyskanie należnej masy ciała
- pojawienie się objawów ubocznych: pogorszenie funkcjonowania nerek, wątroby, obrzęki
Efekty
- regeneracja tkanek
- przywrócenie sił życiowych
- rozbudowa tkanki mięśniowej
- uzyskanie należnej masy ciała
UWAGA!
Zbyt długo stosowana dieta bogatobiałkowa może nadmiernie obciążać nerki i wątrobę. Należy zachować ostrożność wykonując co miesiąc badania laboratoryjne (parametry oceniające funkcjonowanie nerek i wątroby). Należy również uważać wybierając źródła białka w postaci mięs i przetworów mlecznych, aby dieta bogatobiałkowa nie zamieniła się w dietę wysokotłuszczową, prowadząc do rozwoju otyłości i dyslipidemii. Dieta bogatobiałkowa może przyczynić się do niedoborów witamin z grupy B i zwiększać ryzyko odwapnienia kości.
.