Oferta

OFERTA PODSTAWOWA

Moim priorytetem jest pomoc w poprawie sposobu żywienia poprzez różne narzędzia – przepisy kulinarne, przewodniki żywieniowe z zaleceniami, spotkania i konsultacje kontrolne, warsztaty, grupy wsparcia. Współpracuję z trenerem personalnym,  psychoterapeutą, hipnoterapeutą. Indywidualne dopasowanie całego planu, praca rozłożona w czasie, holistyczne podejście  są najistotniejsze i dalece odbiegają od ogólnie przyjętego schematu, narzucającego sztywne jadłospisy i restrykcje. Ma być zdrowo i smacznie 🙂

WYWIAD

To spotkanie trwające około godziny. Zbieram informacje na temat chorób, stosowanych leków, suplementów, trybu życia (pracy, wypoczynku, snu, używek), aktywności fizycznej, dotychczasowego sposobu żywienia, preferencji. Wykonuję analizę składu ciała na analizatorze InBody 220 oraz mierzę obwody. Przekazuję wstępne zalecenia. Wywiad pomaga mi dobrać narzędzia pracy i ustalić dalszy plan spotkań. Ważne, aby odpowiednio się do niego przygotować (patrz poniżej).

Wywiad może być też przeprowadzony on-line za pośrednictwem poczty elektronicznej, rozmowy telefonicznej, wideorozmowy i/lub programu Skype.

JADŁOSPIS
    1. 50 przepisów kulinarnych do wyboru, podzielonych na ustalone w wywiadzie posiłki (śniadania, obiady itd.)  zawiera listę zamienników, gramatury, miary domowe, receptury
    2. Porcjowany – do samodzielnego intuicyjnego planowania i przygotowywania potraw, zawiera porcje różnych produktów podzielonych na grupy: zbożową, warzywno-owocową, białkową, tłuszczową
    3. Z 3 opcjami – 7 dniowy jadłospis z możliwością wyboru 3 potraw na każdy posiłek
    4. 1-2-4-tygodniowy – rozpisany na ustaloną liczbę posiłków o określonej kaloryczności

 

SPOTKANIA KONTROLNE 

Są nieodłącznym elementem planu żywieniowego. Odbywają się co ok 2-3 tygodnie, trwają 45 minut. To wspólna analiza dotychczasowej realizacji planu, jego trudności, zaproponowanie rozwiązań i celów krótkoterminowych. Pod koniec spotkania przeprowadzana jest analiza składu ciała.

WARSZTAT

edukacyjny – dla grup 8-12 osobowych (w tym również dla rodzin); to nauka zdrowego odżywiania połączona z określonym tematem (np. w odchudzaniu, w sporcie, w ciąży, w hiperlipidemiach), podzielona na 4-5 spotkań co 1,5-2 tygodnie, w trakcie których uczestnicy pracują nad swoim sposobem żywienia wg wskazówek uzyskanych na spotkaniu oraz w otrzymanych materiałach, dzielą się doświadczeniem, korzystają ze wsparcia.

Więcej informacji tutaj.

kulinarny – o określonej tematyce (np. wegetariański, bezglutenowy); odbywa się w Kuchni Agaty

GRUPA

Spotkania 1 raz w tygodniu w grupie wsparcia to wymiana doświadczeń, wzajemne motywowanie, szukanie rozwiązań, zdobywanie wiedzy i praktycznych wskazówek.

KONSULTACJE DIETETYCZNE

Cykl spotkań, których ilość ustalana jest indywidualnie, średnio co 1-1,5 tygodnia. Na początku wymaga bieżącego zapisywania spożywanych produktów.  W trakcie spotkań następuje analiza jadłospisu, wspólne propozycje zmian żywieniowych i nawykowych.

To również praca mentalna z wykorzystaniem technik dietocoachingu i wiedzy psychodietetycznej. 

Konsultacje dietetyczne w cyklu czy pojedyncze mogą być też przeprowadzone on-line za pośrednictwem poczty elektronicznej i/lub programu Skype.

WSPÓLNE GOTOWANIE

Gotowanie z dietetykiem: 2 godziny praktycznej edukacji o produktach i przygotowanie smacznych posiłków. Pokazanie jak szybko można przygotować coś zdrowego oraz jak wykorzystać nowe produkty. Przykładowa tematyka: przekąski do pracy, szybki obiad na kilka dni, pożywne śniadania, kuchnia bez glutenu, zdrowe słodycze, 5 posiłków w 45 minut, zdrowe dodatki do pieczywa, wzmacniające koktajle.

Przygotowanie produktów zależne od klienta: zakup we własnym zakresie lub zlecone dietetykowi.

WSPÓLNE ZAKUPY

Wycieczka do sklepu z dietetykiem. Edukacja produktowa: jak czytać etykiety, jak używać danych produktów do przyrządzania różnych potraw, jak odróżniać zdrowe od szkodliwego.

CATERING

Współpraca z firmą SlimVit

Opcja korzystna szczególnie dla osób zabieganych chcących zdrowo się odżywiać, a nie mających czasu na przyrządzanie posiłków. Potrawy są hermetycznie zapakowane, dowożone w wybrane miejsce.

WIZYTA W DOMU

Wizyta dietetyka w domu klienta to bezpośrednia okazja do oceny sposobu żywienia: analiza produktów, przyrządzanych potraw, jadłospisu rodziny, pomoc w planowaniu i zakupach. To także rozwiązanie dla osób nie mających możliwości dotarcia do gabinetu – zbierany jest wywiad i ustalany jest indywidualny sposób żywienia.

VOUCHERY

Voucher może być formą prezentu dla drugiej osoby. Przygotowywany jest indywidualnie pod wybraną usługę. Wysyłany mailowo, pocztą lub do odbioru osobistego. 

SPOSÓB PRACY

Przed pierwszym spotkaniem przygotuj wyniki badań krwi:

– morfologia krwi,

-lipidogram (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy)

– glukoza

-Aspat, Alat

-kreatynina

+ dodatkowe wyniki w zależności od występujących schorzeń np. TSH, kwas moczowy, żelazo (ustalone w trakcie rozmowy telefonicznej poprzedzającej spotkanie)

Oraz jeśli posiadasz to przygotuj wyniki testów genetycznych i testów na nietolerancję pokarmową.

SPECJALIZACJE
  • .dietetyka w nadwadze i otyłości
  • dietetyka sportowa
  • żywienie w hiperlipidemiach, schorzeniach przewodu pokarmowego, cukrzycy, w zaburzeniach hormonalnych (nadczynność, niedoczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników i inne)
  • oczyszczanie organizmu, jadłospisy detoksykacyjne
  • dietetyka w niedowadze
  • żywienie kobiet w ciąży, żywieniowe przygotowanie do zajścia w ciążę
  • żywienie dzieci

.

DODATKOWE USŁUGI – oferta dla firm
  • opiniowanie produktów spożywczych, rekomendacje, wypowiedzi eksperckie
  • artykuły dla czasopism, portali o tematyce zdrowotnej
  • wykłady, warsztaty dla pracowników różnych instytucji, grup zorganizowanych, klubów sportowych
  • ocena wartości odżywczej i kaloryczności potraw barowych i restauracyjnych, opis ich właściwości
  • jadłospisy dla firm cateringowych, placówek z żywieniem zbiorowym
  • wykłady i warsztaty dla przedszkoli, szkół
  • analiza składu ciała dużych grup, ocena rozwoju dzieci

.

DODATKOWE USŁUGI – oferta dla klientów indywidualnych

Aby wybrać dla siebie idealny pod względem wartości odżywczych sposób żywienia można skorzystać np. z testu genetycznego. Nutrigenomika jest przyszłością dietetyki, ponieważ odkrywa to, co mamy zapisane w genach.

TESTY GENETYCZNE – GENODIETA

Na podstawie wymazu z policzka analizowany jest materiał genetyczny danej osoby (DNA). Sporządzony na jego podstawie raport pozwala ustalić sposób odchudzania, daje informację o tym jak chronić się przed chorobami, jak wzmocnić odporność, jak spowolnić procesy starzenia, czy istnieje nietolerancja pokarmowa i wiele innych. Sporządzane są konkretne zalecenia i jadłospis.

TESTY GENETYCZNE – nietolerancja laktozy, celiakia, łuszczyca

Materiał do badań również pobierany jest z wewnętrznej strony policzka. Tak jak powyżej takie badanie jest raz na całe życie i daje konkretną informację o predyspozycji do rozwoju wymienionych schorzeń.

BADANIE NIETOLERANCJI POKARMOWYCH

Czasem trudno jest połączyć występowanie różnych objawów ze spożyciem konkretnego produktu, bo reakcja nastąpiła np. po 72 godzinach (objawy mogą być niejednoznaczne – np. ból brzucha, ból głowy, w dłuższym czasie uczucie ciągłego zmęczenia). Jest to reakcja opóźniona i aby sprawdzić co ją wywołuje wykonuje się różnego rodzaju testy jakościowe (Food Detective, ok 50 produktów) i ilościowe (metodą ELISA, 40-220 produktów). Jest to narzędzie również bardzo pomocne w układaniu planu żywieniowego, ponieważ jest wiele produktów, które „blokują” odchudzanie czy dostawę energii w trakcie wysiłku. Materiał pobierany jest z krwi laboratoryjnie lub z opuszka palca.

.

OFERTA FIZJOTERAPEUTYCZNA

dotyczy fizjoterapii niemowlęcej i przygotowania do porodu

  • .Warsztat Sprawnego Rodzicielstwa  i konsultacje indywidualne – fizjoterapeutyczne zasady noszenia i trzymania niemowląt, ubieranie, rozbieranie, masaż, kąpiel (ćwiczenia na lalkach), zasady karmienia piersią i żywienia niemowlaka
  • Ogólna ocena rozwoju niemowlęcia
  • Warsztat Chustonoszenia i konsultacje indywidualne – nauka 3 wiązań, zasady noszenia, pomoc w doborze chusty
  • przygotowanie do porodu – nauka pozycji i sposobów oddychania
  • Masaż w ciąży i po porodzie
  • Gimnastyka w ciąży

 

.

 

.

.