Dlaczego warto jeść cytrusy?

Untitled-4

Cytrusy, to owoce, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Ze względu na sezonowość najlepiej jeść je jesienią/zimą. Mają wtedy najwięcej cennych składników, takich jak witamina C oraz kilka takich, których nie znajdziemy nigdzie indziej…

Cytrusy to przede wszystkim dobre źródło

  • witaminy C
  • kwasu foliowego
  • pektyn
  • polifenoli
  • limonenu

To unikalne połączenie (nie do odtworzenia w suplementach) chroni organizm przed:

Oraz wspomaga ich leczenie.

WYŻSZOŚĆ WITAMINY C

Spośród wymienionych powyżej najważniejsza jest witamina C.

  • 1 pomarańcz to 122 mg kwasu askorbinowego, taka ilość pokrywa nasze zapotrzebowanie na tę witaminę. Ale, że nie potrafimy jej ani syntetyzować ani magazynować i w związku z wysoką jej nietrwałością możemy tę granicę przekroczyć (poprzez spożywanie naturalnych produktów takich jak cytrusy, a nie suplementów). Ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową.
  • Wyjątkowością cytrusów jest albedo, czyli biała skórka otaczająca owoc. Dzięki niej witamina C przyswaja się dużo lepiej! To tak jakby dodać samochodowi koni mechanicznych;) Nie obieraj jej całkowicie!
  • dzięki wysokiej zawartości witaminy C cytrusy:
    • poprawiają elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych
    • zwiększają odporność na infekcje
    • biorą udział w wytwarzaniu kolagenu
    • biorą udział w syntezie hormonów steroidowych i barwników skóry
    • działają antyoksydacyjnie – zabijają wolne rodniki, toksyczne substancje biorące udział w rozwoju wielu chorób

A CZYM SĄ FLAWONOIDY?

  • Należą do polifenoli, substancji zawartych w owocach, warzywach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych, herbacie, winie.
  • Obecne w skórce, soku i pulpie cytrusowej
  • Działają przeciwutleniająco, antymutagennie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i bakteriobójczo
  • Tych flawonoidów nie znajdziesz w żadnym przetworzonym produkcie:
    • naryngina w grejpfrutach – zmienia biodostępność niektórych leków (lepiej nie łączyć grejpfrutów z lekami)
    • hesperydyna w pomarańczach – przywraca witaminie C jej pierwotne funkcje po wygaszeniu przez nią wolnego rodnika
  • Rutyna zwalcza wirusy i działa ochronnie na naczynia włosowate

PODSTAWOWY LEK NA CHOLESTEROL

  • Jedzenie cytrusów będzie miało wypływ na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu
  • Zawarte dodatkowo w albedo pektyny (błonnik) silnie wiążą i usuwają nadmiar cholesterolu z organizmu. Biorą także udział w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi

LIMONEN

  • Fitoskładnik zawarty w olejku skórki pomarańczy
  • Stymuluje enzymatyczny system detoksykacji antyoksydacyjnej, zapobiegając rozwojowi nowotworów

U niektórych może wywołać zmiany skórne. Aby się przed tym ustrzec owoce należy dokładnie umyć ciepłą wodą lub spożywać ekologiczne

Jak jeść cytrusy?

Cytrusy to owoce, a ich miejsce jest u podstawy piramidy żywienia. Owoce zalecane są w dwóch posiłkach, a u sportowców mogą być nawet w trzech. Dziennie potrzebujemy ich ok 300-400g. Więc jedna pomarańcza pokrywa już połowę tego zapotrzebowania. Istotne jest, aby stanowiła element zbilansowanego posiłku. Zjedzona samodzielnie może wywołać wzrost poziomu glukozy we krwi i przyspieszyć nadejście głodu. Więc dobrze jest dodać do posiłku np. jogurt naturalny i orzechy. Dobrą opcją jest też zjedzenie porcji cytrusów (ok 150-200g) na 15 minut przed obiadem. Pobudzi to wydzielanie soków żołądkowych, których zadaniem jest trawienie białka. W dietach redukcyjnych i cukrzycowych nie zalecałabym jedzenia cytrusów w kolacji (z wyj. grejpfruta).

Kto ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C?

    • Kobiety w ciąży i karmiące
    • Sportowcy
    • Palacze tytoniu
    • Alkoholicy
    • Osoby narażone na stres i ciężko pracujące
    • Chorujący
    • Rekonwalescenci
    • Osoby z nadciśnieniem
    • Diabetycy
    • Mieszkańcy dużych aglomeracji