Przepisy kulinarne

ŚNIADANIE KRÓLA

Rozgrzewająca owsianka

Składniki:

1 średnia marchewka

ok. 100 ml soku z pomarańczy (najlepiej z miąższem)

3 łyżki płatków owsianych

pół łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka startego

szczypta cynamonu

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanych orzechów laskowych/włoskich/nerkowców

1 łyżka posiekanych suszonych ananasów

dodatkowo dla chętnych: mleko krowie/ryżowe, łyżka oleju z pestek winogron/orzechów/kokosowego (polecany szczególnie gdy nie chcemy dodać orzechów, a potrzebujemy tłuszczu dla lepszego wchłaniania witamin z marchewki)

Marchew obieramy, ścieramy na małych oczkach. Na suchej patelni podgrzewamy imbir i cynamon (0k 2 min), dodajemy marchewkę, mieszamy, wlewamy sok, zagotowujemy, wrzucamy płatki i ananasa, gotujemy na małym ogniu aż wszystko zgęstnieje. Mieszamy z ananasem, a po przestygnięciu z mlekiem. Po przelaniu na talerz polewamy miodem, olejem, posypujemy orzechami.

Miodowo-jabłkowa owsianka

przygotowanie: ok. 25 minut
stopień trudności: bardzo łatwe
dobre dla: m.in. osób z chorobami układu krążenia, nowotworami, przewlekle zmęczonych, sportowców, osób z problemami skórnymi,pracujących umysłowo, osób na diecie bogatoresztkowej,

Składniki (dla 1 osoby):
3 łyżki płatków owsianych
200 ml mleka 0,5% tł.
1 łyżka miodu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 małe jabłko
2 orzechy włoskie
szczypta cynamonu

Receptura
1. Płatki zalewamy wodą i moczymy ok. 15 minut, aby zmiękły.
2. Jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z sokiem z cytryny.
3. Siekamy orzechy.
4. Mieszamy płatki z miodem, cynamonem, jabłkiem, orzechami, zalewamy
mlekiem o temperaturze pokojowej.

Modyfikacje
płatki owsiane – żytnie, jęczmienne
mleko – 150g jogurtu, 180g kefiru, 200 ml maślanki naturalnej
orzechy włoskie – laskowe, migdały, pestki dyni, słonecznik


RATUNKOWE II ŚNIADANIE

Jagodowe Babeczki

przygotowanie: ok. 1 godziny
stopień trudności: łatwe
dobre dla: podwieczorek/II śniadanie m.in. osób z chorobami układu krążenia, moczowego, nowotworami, przewlekle zmęczonych, kobiet w ciąży, sportowców, osób na diecie bogatoresztkowej

Składniki
4 jaja
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki mąki grahamowej
¾ szklanki oliwy z oliwek
1 laska wanili
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka siemienia lnianego
1,5 szklanki jagód
1 szklanka borówek
100g migdałów
dodatkowo: 100g suszonej żurawiny
oliwa i otręby pszenne do formy

Receptura
1. Jagody i borówki oprószyć mąką, wymieszać.
2. Foremki do babeczek nasmarować oliwą i posypać lekko otrębami.
3. Laskę wanili przeciąć wzdłóż na pół, wyskrobać środek.
4. Migdały posiekać, żurawinę można zalać wrzątkiem, aby zmiękła.
5. Całe jaja zmiksować z cukrem, wanilią i olejem.
6. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i utrzeć na gładką masę.
7. Dodać żurawinę, siemię i migdały, wymieszać, ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
8. Dodać jagody i borówki, wymieszać łyżką.
9. Wyłożyć ciasto do foremek do ¾ wysokości. Piec ok. 35-40 min w 1800C

Modyfikacje
cukier brązowy – cukier biały
mąka grahamowa – mąka orkiszowa, pszenna
oliwa z oliwek – olej słonecznikowy, rzepakowy
laska wanili – cukier waniliowy (1 opakowanie)
jagody, borówki – 2 banany
migdały – orzechy lub bez
żurawina – rodzynki lub bez

ODŻYWCZY OBIAD

Papykowe łódeczki z kurczakiem

przygotowanie: ok. 50 minut
stopień trudności: łatwe
dobre dla: m.in. sportowców, kobiet w ciąży, odchudzających się, osób na diecie bogatobiałkowej

Składniki (dla 1 osoby)
1 czerwona papryka
1 średnia porcja filetu z kurczaka bez skóry
2 plastry sera żółtego Edamskiego
4 zielone oliwki
1 ząbek czosnku
oregano, sól, pieprz, papryka w proszku

Receptura:
1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
2. Mięso dzielimy na 4-6 kawałków, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem (dobrze by było zostawić je na 1 godzinę, aby nabrało smaku przypraw).
3. W paprykach umieścić mięso, powtykać kawałki sera żółtego i plasterki oliwek.
4. Zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 40 minut w 1800C.
Danie nadaje się również do przyrządzenia na grillu. Pasują do tego cacyki, sałatka z sałaty, oleju i świeżej zieleniny.

Modyfikacje:
sól – 2 łyżki sosu sojowego

PODWIECZOREK W POPOŁUDNIOWEJ SJEŚCIE

Ciasto Owocowe

przygotowanie: ok. 1 godziny
stopień trudności: łatwe
dobre dla: podwieczorek/II śniadanie m.in. osób z chorobami układu krążenia, moczowego, nowotworami, przewlekle zmęczonych, kobiet w ciąży, sportowców, osób na diecie bogatoresztkowej

Składniki
4 jaja
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki mąki grahamowej
¾ szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka
1 banan
1 duża brzoskwinia
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek

Receptura:
Taka jak w Jagodowych Babeczkch. Zamiast foremek używamy blaszki do pieczenia.

LEKKA KOLACJA

Kanapki z pastą rybną, sałatka warzywna

przygotowanie: ok. 15 minut
stopień trudności: łatwe
dobre dla: m.in. osób z chorobami układu krążenia, nowotworami, przewlekle zmęczonych, o obniżonej odporności, sportowców

Składniki:
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
50g upieczonej/ugotowanej na parze lekko doprawionej ryby (dorsz, filet bez skóry)
2 łyżki chudego twarogu
1 łyżka jogurtu
¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka koperku
1 mały pomidor
¼ strąka zielonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kiełków brokułu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka siemienia lnianego

Receptura:
1. Rybę rozgnieść i wymieszać z twarogiem, jogurtem, skórką i koperkiem. Doprawić wedle uznania. Rozsmarować pastę na chlebie.
2. Pomidora, paprykę wymieszać z pozostałymi składnikami, od razu zjeść z kanapkami.

Modyfikacje:
pieczywo pełnoziarniste – żytnie, razowe, Graham, mieszane i inne
dorsz – mintaj, morszczuk, okoń
chudy twaróg – (pół)tłusty, śmietankowy (w zależności od wskazań zdrowotnych)
jogurt – kefir, maślanka
z czego można zrezygnować: kiełki brokułu, siemię lniane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *