O mnie

 

                                                 

.

na strNazywam się Anna Czyż. W 2008r. ukończyłam studia magisterskie na kierunku Zdrowie publiczne ze specjalnością Dietetyka. 3 lata później obroniłam pracę magisterską z Fizjoterapii. Oba kierunki studiowałam na Collegium Medicum im. L.Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Sama dietetyka jest dla mnie pasją już od ponad 10-ciu lat. Czytanie artykułów naukowych, śledzenie badań, praktyka w szpitalach, wiedza zdobyta na studiach oraz uwielbienie dla kulinarnych eksperymentów przekładają się na spotkania z pacjentami. Uważam, że tylko indywidualne podejście może pomóc  zmienić nawyki i żywienie. Każdy z nas jest inny, dlatego każdy z nas powinien mieć inny plan żywieniowy. Istotny jest również ruch, który w postaci planu treningowego, staram się włączyć w programy żywieniowe. Gabinet prowadzę od maja 2009 roku, pracując z indywidualnymi pacjentami, jak i klubami sportowymi, przedszkolami, szkołami. Piszę dla portalów zajmujących się zdrowym stylem życia. Biorę udział w współtworzeniu różnych akcji zdrowotnych. W kręgach moich zainteresowań leży również fizjoterapia niemowlęca obejmująca sposoby noszenia i trzymania, masaż, techniki wiązań dzieci w chustach i inne na co dzień wykorzystywane czynności podczas opieki nad dzieckiem.

Moje certyfikaty i dyplomy:

 

Idea pracy:

  • Pomoc w znalezieniu własnej „żywieniowej” drogi, która wniesie równowagę i harmonię do Waszego życia
  • Pomoc w redukcji stresu, który bardzo utrudnia osiągnięcie zamierzonych celów
  • Zadbanie o psychikę, sen, odpoczynek, ruch wspomoże oddziaływanie pożywienia na nasze ciało.
  • Żywność ma pozytywnie oddziaływać na nasze funkcjonowanie fizyczne, psychiczne i emocjonalne, ma współgrać nie tylko z układem trawiennym, ale też wieloma innymi układami
  • Wierzę, że pokarm to nie tylko „energia”. To coś, co ma nas O(D)ŻYWIĆ, dostarczyć mikro- i makroelementów, aby wszystkie nasze wewnętrzne układy mogły funkcjonować w równowadze z otoczeniem – światem zewnętrznym . Dzięki temu będziemy się lepiej czuć w swoim ciele – stanie się ono „domem” dla pozytywnych emocji i będzie umiało odpierać stres i choroby.
  • Odnalezienie własnej drogi w zrównoważonym odżywianiu sprawi, że pozbędziemy się toksyn, „odżyjemy”, poczujemy lekkość w funkcjonowaniu fizycznym i psychicznym. Odkryjemy wewnętrzną harmonię, która przybliży nas do samych siebie, a oddali od negatywnych wpływów świata zewnętrznego.