Sól

rrrrr

Winowajca nadciśnienia?

 

Sól używana w nadmiarze szkodzi. Przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi, udaru mózgu, zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki, pogarsza wygląd skóry. Jest głównym źródłem sodu, którego powinniśmy dostarczać z dietą w ilości ok. 1500 mg na dzień. Tymczasem dosalając i jedząc dużo przetworzonych produktów spożywamy nawet ok. 5000 mg sodu dziennie. W Europie tylko Węgrzy przeganiają Polaków w spożyciu sodu. Przekraczanie zalecanej dawki sodu wywołuje hipernatremię, której objawami są nerwowość, zaburzenia orientacji, gorączka, podwyższone napięcie mięśni. Nadmiar sodu powoduje także wzrost wydalania wapnia z moczem, jest czynnikiem ryzyka rozwoju raka żołądka.

Przyjęto górną granicę dla spożycia sodu, która jest tolerowana, jest to zarazem najniższy poziom, przy którym obserwuje się niekorzystne działanie. Wynosi on 2300 mg na dobę.
Zobacz, jakie produkty po zsumowaniu dostarczą tyle sodu.

Źródło sodu

Ilość w mg

1 plaster sera żółtego Edamskiego

1 plaster polędwicy sopockiej

pół opakowania serka ziarnistego (75g)

1 parówka z kurczaka (50g)

1 czubata łyżka wędzonej makreli

2 kromki chleba pszennego

10g chipsów paprykowych

pół łyżeczki soli kuchennej

62

75

285

274

176

182

86

1166

RAZEM

2304

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *