Biała mąka

tttttttttt

puste kalorie

 

 

To mąka pszenna otrzymywana z oczyszczonego ziarna pszenicy. Im wyższą wartość ma dany typ mąki, tym więcej zawiera ona składników otrębowych. Zwykła mąka pszenna tortowa typ 450 jest mąką wysoce przetworzoną (oczyszczoną z cząstek zarodka, okrywy nasiennej) i co za tym idzie pozbawioną ważnych składników odżywczych. Przetwarzanie ziaren na mąkę niszczy zawarte w nich składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, fosfor, sód, żelazo), witaminy z grupy B oraz usuwa włókno pokarmowe. Jasna mąka zawiera zaledwie 20-30% składników odżywczych w porównaniu do czystych ziaren. Dlatego jedzenie potraw i produktów z jasnej mąki nie dostarcza nam praktycznie żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem jest łatwo przyswajalna dawka energii, którą dobrze jest od razu spożytkować na wysiłek fizyczny. Zboża są także źródłami białek, przy czym najwyższą wartość biologiczną ma białko owsa, potem żyta, jęczmienia, kukurydzy, a na końcu pszenicy.

Wszystkie osoby, którym nie zaleca się ścisłej diety lekkostrawnej powinny jeść ciemne pieczywo, aby wspomóc dostawę ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Ciemne pieczywo to nazwa używana w przypadku wypieków z mąki razowej, żytniej, grahamowej czy po prostu pełnoziarnistej (otrzymywanej z przerobu całego ziarna)

Co to jest gluten?

Gluten to związek białkowy, który powstaje po połączeniu białka gliadyny i gluteniny z wodą. Nadaje ciastu elastyczność, utrzymuje strukturę gąbczastą. To właśnie gliadyna jest czynnikiem szkodliwym dla osób z celiakią – chorobą trzewną objawiającą się zaburzonym wchłanianiem. Osoby te nie mogą spożywać wyrobów z pszenicy, żyta, jęczmienia, prosa, a także owsa (prowadzone są badania mające udowodnić, że jednak białko owsa nie oddziałuje tak silnie na chorych jak pozostałe białka). Zaleca się produkty bezglutenowe: z ryżu, kukurydzy, soi, ziemniaków, gryki i inne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *