Zielona herbata

ggggg

  • nie ma kalorii
  • zawiera flawonoidy, garbniki, fluorki
  • jest najsłabiej przetworzona
  • ma niższą zawartość kofeiny w porównaniu do herbaty czarnej
  • zawiera związek z grupy katechin, który ma podobno większe działanie antyoksydacyjne niż witamina C i E, co zapewnia ochronę przed zmianami mutagennymi w komórkach
  • katechiny wpływają także na obniżenie złego cholesterolu
  • picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy zębów
  • likwiduje nieświeży zapach z ust
  • może zapobiegać uszkodzeniom wątroby i nerek
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • zawartość flawonoidów w herbacie można zwiększyć poprzez 3-4 minuty zaparzania pod przykryciem i następnie wyciśnięcie torebki
  • najzdrowsza będzie herbata najmniej przetworzona – liściasta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *