Szpinak

kkkk

Warzywo liściaste, zawiera składniki, których właściwości wzajemnie się uzupełniają:

szpinak_img

Zawarte w szpinaku foliany i witamina C są wrażliwe na działanie temperatury, toteż dla pozyskania większej ilości tych witamin lepiej jest spożywać szpinak na surowo. Z kolei w celu przyswojenia dużej dawki karotenu dobrze jest szpinak ugotować/udusić.

Uwaga na kwas szczawianowy!

Substancja ta występuje w szpinaku i osłabia wchłanianie wapnia, dlatego lepiej nie łączyć spożywania szpinaku z produktami mlecznymi.

Korzystnym połączeniem jest szpinak i warzywa bogate w witaminę C (papryka, natka pietruszki, kapusta). Witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego zawartego w szpinaku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *