Pomidory

yyyyy

Bogactwo likopenu.

Likopen – barwnik nadający pomidorom czerwony kolor, ma silne działanie przeciwutleniające – usuwa wolne rodniki przez co chroni przed rakiem i szkodliwym działaniem promieni słonecznych

  • Poza świeżymi pomidorami likopen znajdziemy również w przetworach: sosach, przecierach, zalewach pomidorowych, keczupach, pastach, w soku pomidorowym, a także w arbuzie
  • Aby przyswajalność likopenu była wysoka należy spożywać pomidory w różnych postaciach z dodatkiem tłuszczu
  • Należy również zadbać o odpowiednią częstotliwość spożycia tych produktów, gdyż poziom likopenu w osoczu krwi szybko spada
  • Ponadto pomidory charakteryzują się:
    • niską kalorycznością (1 średni pomidor to tylko 24 kcal)
    • dużą zawartością potasu
    • obecnością innych karotenoidów, błonnika, witamin z grupy B
    • obecnością takich minerałów jak magnez, cynk, mangan

    STARAJ SIĘ CODZIENNIE JEŚĆ POMIDORY I/LUB ICH PRZETWORY!

  • Wykazano ochronny wpływ likopenu na prostatę; aby ustrzec się przed zmianami nowotworowymi tego narządu w okresie między 13 a 20 r.ż. należy spożywać szczególnie dużo pomidorów – jest to okres silnego rozrostu prostaty, a jedzenie w tym okresie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może w przyszłości skutkować rozwojem nowotworu

UWAGA NA ALUMINIUM! Należy wystrzegać się przyrządzania pomidorów w naczyniach aluminiowych; zawarty w pomidorach kwas wchodząc w reakcje z aluminium powoduje jego przenikanie do potra

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *