Cytrusy

Untitled-4

 

 

Dobre źródło

  • witaminy C

  • kwasu foliowego

  • pektyn

  • polifenoli

  • limonenu

OCHRONA

  • przed cukrzycą
  • chorobami układu krążenia
  • przed nowotworami

WYŻSZOŚĆ WITAMINY C

  • 1 pomarańcz to 122 mg kwasu askorbinowego, taka ilość pokrywa nasze zapotrzebowanie na tę witaminę, ale, że nie potrafimy jej ani syntetyzować ani magazynować i w związku z wysoką jej nietrwałością możemy tę granicę przekroczyć (poprzez spożywanie naturalnych produktów, a nie suplementów). Ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową.
  • Witamina C:
    • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i uszczelniaje
    • zwiększa odporność na infekcje
    • niezbędna w wytwarzaniu kolagenu
    • bierze udział w syntezie hormonów steroidowych i barwników skóry
    • jest ANTYOKSYDANTEM – zabija wolne rodniki, toksyczne substancje biorące udział w rozwoju wielu chorób

FLAWONOIDY

  • Należą do polifenoli, substancji zawartych w owocach, warzywach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych, herbacie, winie.
  • Obecne w skórce, soku i pulpie
  • Działają przeciwutleniająco, antymutagennie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i bakteriobójczo
  • Tych flawonoidów nie znajdziesz w żadnym przetworzonym produkcie:
    • naryngina w grejpfrutach – zmienia biodostępność niektórych leków
    • hesperydyna w pomarańczach – przywraca witaminie C jej pierwotne funkcje po wygaszeniu przez nią wolnego rodnika
  • Rutyna zwalcza wirusy i działa ochronnie na naczynia włosowate

LEK NA CHOLESTEROL

  • Podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu, a obniża poziom „złego” cholesterolu
  • Albedo to biała skórka w pomarańczach, charakteryzuje się dużą zawartością pektyn – rozpuszczalnej frakcji błonnika, która silnie wiąże i usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu. Bierze także udział w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi

LIMONEN

  • Fitoskładnik zawarty w olejku skórki pomarańczy
  • Stymuluje enzymatyczny system detoksykacji antyoksydacyjnej, zapobiegając rozwojowi nowotworów
  • U niektórych może wywołać zmiany skórne. Aby się przed tym ustrzec owoce należy dokładnie umyć ciepłą wodą lub spożywać ekologiczne

    Kto ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C?

    • Kobiety w ciąży i karmiące
    • Sportowcy
    • Palacze tytoniu
    • Alkoholicy
    • Osoby narażone na stres i ciężko pracujące
    • Chorujący
    • Rekonwalescenci
    • Osoby z nadciśnieniem
    • Diabetycy
    • Mieszkańcy dużych aglomeracji

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *