Orzechy

ooooooo

Włoskie, laskowe, ziemne, migdały, można stosować zamiennie z pestkami dyni, słonecznikiem, sezamem

 

Dobre źródło

  • Kwasów tłuszczowych omega-3

  • Witaminy E

  • Magnezu

  • Witaminy B6

  • Błonnika

  • Białka, w tym aminokwasu argininy

Które najlepsze?

  1. ORZECHY WŁOSKIE – zawierają: kwasy omega-3, roślinne sterole, błonnik, białko, magnez, miedź, foliany, witaminę E; mają wysoką aktywność antyoksydacyjną
  2. MIGDAŁY – dobre źródło witaminy E, białka, witaminy B2, żelaza, potasu, magnezu, błonnika, biotyny, aminokwasu argininy, polifenoli
  3. PISTACJE – bogate w błonnik, potas, witaminę B1 i B6
  • Orzechy i inne nasiona są niezbędnym składnikiem diety, ale decydując się na ich włączenie do swojego jadłospisu trzeba zachować umiar, ponieważ mają dużo kalorii
  • Aby wprowadzić orzechy do diety, należy poszukać w niej produktu i potrawy o podobnej kaloryczności i zamienić ją na orzechy, dodatkowo można zwiększyć aktywność fizyczną w celu utrzymania prawidłowej masy ciała
  • 7 połówek orzechów włoskich to 93 kcal, prawie tyle samo mają np. 4 kostki czekolady mlecznej
  • Arginina poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
  • Dowiedziono, iż witamina E może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera o 70%, 28g migdałów to źródło 6,7 mg tej witaminy (gdzie dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 8 mg)
  • Orzechy i nasiona można dodawać do jogurtu, sałatek, stosować jako panierkę, w postaci masła orzechowego (kanapki, tosty, naleśniki, do sosów)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *